Zoek op de website

OVCG

Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

De Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) is een kleine, dynamische erfgoedinstelling voor informatie en documentatie over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen. OVCG houdt de herinnering aan deze tijd levend door het organiseren van educatieve projecten, het maken van publicaties en documentaires, voorlichting en beheer van collecties.
 

Contact en algemene informatie

 • Scholtenhuistrilogie in april 2015 voltooid

  Scholtenhuistrilogie in april 2015 voltooid

  OVCG voltooide de trilogie over SD-hoofdkwartier in Groningen: het Scholtenhuis. Deel I (Daden) verscheen in 2009, Deel II (Daders) in 2013 en Deel 3A (Vlucht) en Deel3B (Berechting) in 2015.

  lees meer

 • Interactieve documentaire Scholtenhuis - het web

  Interactieve documentaire Scholtenhuis - het web

  De documentaire is een audiovisueel antwoord op de vraag uit het voortgezet onderwijs naar een educatieve applicatie die de kijker meeneemt in het Scholtenhuis - hoofdkwartier van de SD Groningen.

  lees meer

 • Fotoboek Groningen 40-45

  Fotoboek Groningen 40-45

  Uitvergrote foto’s uit het fotoboek Groningen 40-45 vertellen het verhaal van stad en provincie Groningen in oorlogstijd en maken de geschiedenis bijna tastbaar.

  lees meer

 • Dubbelexpositie WOII Delfzijl

  Dubbelexpositie WOII Delfzijl

  Vanaf 10 april tot 1 september 2015 is er een bijzondere dubbelexpositie Batterie Delfzijl en De slag om Delfzijl: ooggetuigen over de bevrijding te zien in het Muzeeaquarium Delfzijl.

  lees meer

Nieuws

Naar nieuwsoverzicht »

Agenda

Naar agenda overzicht »

Expogé-prijs

Ja of nee zeggen, het geldt niet alleen voor tijden van oorlog, onderdrukking of vervolging. Kiezen voor de medemens is van alle tijden. Wat zou ik doen is een educatieve prijs voor Pabo-studenten en beginnende leerkrachten, de verhalenvertellers van de toekomst. Jaarlijks wordt de Expogé-prijs Wat zou ik doen -Verzet dat niet verdwijnt toegekend aan een student(e) of beginnende leerkracht die verhalen uit de Tweede Wereldoorlog binnen het onderwijs op de meest inspirerende en originele wijze heeft doorgeven. De prijs bestaat uit een kunstwerk van oud-verzetsstrijdster Truus Menger en een geldbedrag van €250 en zal worden uitgereikt in oktober 2015. Voor meer informatie en het wedstrijdreglement: http://www.kampwesterbork.nl/onderwijs/pabos-en-lerarenopleidingen/wat-zou-ik-doen/