Zoek op de website

OVCG

Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

De Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) is een kleine, dynamische erfgoedinstelling voor informatie en documentatie over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen. OVCG houdt de herinnering aan deze tijd levend door het organiseren van educatieve projecten, het maken van publicaties en documentaires, voorlichting en beheer van collecties.
 

Contact en algemene informatie

 • Dubbelexpositie WOII Delfzijl

  Dubbelexpositie WOII Delfzijl

  Vanaf 10 april tot 1 september 2015 is er een bijzondere dubbelexpositie Batterie Delfzijl en De slag om Delfzijl: ooggetuigen over de bevrijding te zien in het Muzeeaquarium Delfzijl.

  lees meer

 • Tentoonstelling Groningen 40-45

  Tentoonstelling Groningen 40-45

  Uitvergrote foto’s uit het gelijknamige fotoboek gaan een relatie aan met historische voorwerpen en archiefstukken en maken de geschiedenis bijna tastbaar.

  lees meer

 • Scholtenhuistrilogie in april 2015 voltooid

  Scholtenhuistrilogie in april 2015 voltooid

  OVCG werkt sinds 2008 een trilogie over het beruchte hoofdkwartier van de SD in de stad Groningen: het Scholtenhuis. Deel I (Daden) verscheen in 2009, de andere boeken in april 2013 en in 2015.

  lees meer

 • De Tweede Wereldoorlog dichterbij in de stad Groningen

  De Tweede Wereldoorlog dichterbij in de stad Groningen

  De Tweede Wereldoorlog dichterbij in Groningen is een jaarlijks terugkerend educatieproject in april voor basisscholen. Speerpunt van het project is lokale geschiedenis tijdens WOII.

  lees meer

Nieuws

Naar nieuwsoverzicht »

Agenda

Naar agenda overzicht »

Expogé-prijs

Ja of nee zeggen, het geldt niet alleen voor tijden van oorlog, onderdrukking of vervolging. Kiezen voor de medemens is van alle tijden. Wat zou ik doen is een educatieve prijs voor Pabo-studenten en beginnende leerkrachten, de verhalenvertellers van de toekomst. Jaarlijks wordt de Expogé-prijs Wat zou ik doen -Verzet dat niet verdwijnt toegekend aan een student(e) of beginnende leerkracht die verhalen uit de Tweede Wereldoorlog binnen het onderwijs op de meest inspirerende en originele wijze heeft doorgeven. De prijs bestaat uit een kunstwerk van oud-verzetsstrijdster Truus Menger en een geldbedrag van €250 en zal worden uitgereikt in oktober 2015. Voor meer informatie en het wedstrijdreglement: http://www.kampwesterbork.nl/onderwijs/pabos-en-lerarenopleidingen/wat-zou-ik-doen/