Zoek op de website

OVCG

Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

De Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) is een kleine, dynamische erfgoedinstelling voor informatie en documentatie over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen. OVCG houdt de herinnering aan deze tijd levend door het organiseren van educatieve projecten, het maken van publicaties en documentaires, voorlichting en beheer van collecties.
 

Contact en algemene informatie

 • Documentaireserie Verhalen van de bevrijders van Groningen

  Documentaireserie Verhalen van de bevrijders van Groningen

  In navolging op het succes van het documentaireserie Verhalen uit het Groninger Verzet, maakt OVCG een nieuwe serie, dit maal over de Canadese en Poolse bevrijders van Groningen.

  lees meer

 • Publicatiereeks over hoofdkwartier SD: Scholtenhuis

  Publicatiereeks over hoofdkwartier SD: Scholtenhuis

  OVCG werkt sinds 2008 een trilogie over het beruchte hoofdkwartier van de SD in de stad Groningen: het Scholtenhuis. Deel I (Daden) verscheen in 2009, de andere boeken in april 2013 en in 2015.

  lees meer

 • Dwingend Drukwerk: Nederlandse propagangda-affiches tijdens WOII

  Dwingend Drukwerk: Nederlandse propagangda-affiches tijdens WOII

  Vanaf januari 2013 is het lespakket Dwingend Drukwerk gratis te bestellen. Een uniek project voor de onderbouw voortgezet onderwijs over propaganda, kunst en vrijheid.

  lees meer

 • De Tweede Wereldoorlog dichterbij in de stad Groningen

  De Tweede Wereldoorlog dichterbij in de stad Groningen

  De Tweede Wereldoorlog dichterbij in de stad Groningen is een jaarlijks terugkerend educatieproject in april voor basisscholen. Speerpunt van het project is lokale geschiedenis tijdens WOII.

  lees meer

Agenda

Naar agenda overzicht »

Nieuws

Naar nieuwsoverzicht »

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Wij doen mee aan de Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van 100 bijzondere voorwerpen. Deze tentoonstelling is vanaf 5 februari 2014 te zien in de Kunsthal in Rotterdam en geeft de oorlog voor jong en oud een betekenisvol gezicht. De tentoonstelling is een uniek samenwerkingsverband tussen vijfentwintig Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. De zorgvuldig gekozen voorwerpen vertellen een eigen verhaal. Achter elk voorwerp schuilen tal van gebeurtenissen die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken. Ad van Liempt, televisiemaker en bekend van vele publicaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, treedt op als gastcurator. Kijk op www.tweedewereldoorlog.nl