Zoek op de website

Agenda

02mei2 mei - Lezing Folkingestraat Synagoge Groningen

Lezing: Een veelbewogen Joods leven: Het verhaal van Elisabeth Andriessen/Betty Kazin-Rosenbaum

Elisabeth Andriessen werd na de bevrijding weer Betty Rosenbaum. Betty Kazin-Rosenbaum, kleindochter van het Joodse echtpaar Rosenbaum uit Groningen en overlevende van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, vertelt aan de vooravond van Dodenherdenking in Synagoge Groningen over haar veelbewogen leven.

Betty Rosenbaum werd in 1941 in Amsterdam geboren als de oudste dochter van het Joodse echtpaar Ephraim (Eil) Rosenbaum en Johanna (Jo) Zion. Haar vader was apotheker en eigenaar van de Rembrandt-apotheek aan de Nieuwe Heerengracht in Amsterdam. In dit oorlogsjaar overweegt het gezin te gaan onderduiken. Maar Eil Rosenbaum besluit mede op advies van de Joodsche Raad als apotheker in Amsterdam te blijven werken, zodat hij geneesmiddelen kan blijven verstrekken “zolang in ghetto Amsterdam Joden wonen”.
Betty's moeder en haar kleine broertje Max duiken onder bij een boerenfamilie in Neede. Betty duikt onder bij de familie Hageman in Eibergen. Vanaf dat moment gaat Betty door het leven onder de schuilnaam Elisabeth Andriessen. Pleegvader Hageman is actief in het verzet en wordt in 1944 door de nazi's gefusilleerd. Na de bevrijding gaat Betty wonen bij haar oom en tante in Eibergen, de familie Zion.
Wanneer Betty op school een schrift krijgt met daarop de naam Betty Rosenbaum, weet zij niet dat dat haar eigenlijke naam is. Er wordt niet gesproken over de oorlog en er wordt Betty niets verteld over het lot van haar ouders of van haar broertje. Later blijkt dat haar moeder en Max zijn verraden. Ze werden vervolgens gearresteerd en via kamp Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor in Polen. Daar werden ze direct na aankomst vergast. Haar vader werd ook opgepakt en is via kamp Vught en kamp Westerbork gedeporteerd naar Sobibor, waar ook hij direct na aankomst werd vergast.

U kunt de lezing in de Folkingestraat Synagoge gratis bijwonen. De lezing op 2 mei vangt aan om 20:00. 

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten