9 april: de Vrouwenmars van Westerbork

09-04-2022

Op 9 april aanstaande wordt, net als vorig jaar, een deel van de Vrouwenmars van Westerbork gelopen.

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

In 2021 werd de Vrouwenmars georganiseerd door de Tocht om de Noord in opdracht van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Het was een initiatief in het kader van 75 jaar bevrijding.

Dit jaar hebben Rixt van Gosliga en Janneke Cazemier, deelnemers van de tocht in 2021, het initiatief genomen om de Vrouwenmars opnieuw te organiseren en zijn in gesprek met het OVCG gegaan. Het OVCG was erg enthousiast over het idee. De intentie is om de mars jaarlijks te organiseren.

De wandeltocht werd in 2021 gelopen vanaf Kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. De wandelaars werd onderweg verteld over de belevenissen van de vrouwen tijdens de mars in april 1945.

Dit jaar wordt het tweede deel van de route gelopen, namelijk van het Huis van Bewaring in Groningen naar Grijpskerk, waar de vrouwen in 1945 vrijgelaten werden. De Vrouwenmars is dit jaar eenvoudiger van opzet. Dit betekent onder andere dat de verhalen van toen niet worden uitgebeeld, maar worden toegevoegd aan de routebeschrijving.

Informatie:
– De wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 9 april.
– Afstand 25 km + 1 km naar het station in Grijpskerk
– Verzamelen bij het Huis van Bewaring tussen 08.05 uur – 8.30 uur
– Start om 8.30 uur met o.a. het oplezen van de namen
– Er kunnen ook nu weer maximaal 116 vrouwen meelopen.
– Vanaf 8 maart kun je je definitief opgeven via het inschrijfformulier.

Voor meer informatie en een podcast over de Vrouwenmars van Westerbork, klik hier.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident