Bob Houwenlezing – Vergeten slachtoffers? Het lot van patiënten in psychiatrische inrichtingen tijdens Tweede Wereldoorlog

14-11-2019

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) organiseert op 14 november 2019 voor de derde keer de Bob Houwenlezing. Deze lezing, genoemd naar een voormalige Groningse verzetsstrijder en oprichter van het OVCG, wordt jaarlijks rondom de oprichtingsdag van de stichting gehouden en staat in het teken van oorlog en verzet.

De derde Bob Houwenlezing heeft als titel: ‘Vergeten slachtoffers? Het lot van patiënten in psychiatrische inrichtingen tijdens Tweede Wereldoorlog’ en wordt dit jaar gegeven door dr. Cecile aan de Stegge (1957). In haar betoog presenteert zij eerst de aanleiding tot en de belangrijkste resultaten van haar onderzoek naar de gebeurtenissen in de psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve te Den Dolder tijdens de Duitse bezetting. Hoe kwam het dat deze inrichting door de NSB werd overgenomen en wat was het gevolg van die overname? Verzetten artsen en verpleegkundigen zich tegen de nieuwe leiding, en zo ja, hoe deden zij dat? Wat was het lot van de patiënten onder het nieuwe bestuur? Daarnaast gaat Aan de Stegge tijdens de lezing in op het lot van patiënten in andere psychiatrische inrichtingen in Nederland.

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident