Zoek op de website

Agenda

25aprBoekpresentatie Doorgeven. Het verhaal van de verzetsfamilie Dijkema

In de hal van de Groninger Archieven is op 25 april van de presentatie van het boek ‘Doorgeven, het verhaal van een Gronings verzetsgezin’. De coördinator van OVCG zal het boek inleiden.

Veel noorderlingen kennen de naam Reint Dijkema vanwege zijn verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Reints naam is onlosmakelijk verbonden met de liquidatie van Anne Elsinga, een fanatieke NSB’er en hoofd van de Bijzondere Recherche in Groningen, en de daarop volgende wraakactie Silbertanne die verschillende Groningers het leven kostte.

Maar Reint was niet de enige Dijkema die actief was in het gewapend verzetswerk. Ook zijn broers Piet en Klaas Simon behoorden bij de knokploeg KP Remco, die zich onder meer toelegde op het overvallen van distributiekantoren, zoals de overval op drukkerij Hoitsema in 1944 waarbij 130.000 distributiebonkaarten worden buitgemaakt.

Verzetsbolwerk

De woning van het gezin Dijkema aan de Jozef Israëlstraat 16a in Groningen veranderde in de oorlogsjaren in een verzetsbolwerk. Naast de drie broers kwamen ook hun moeder en de andere broers en zussen in het illegale werk terecht.

Reint zou de oorlog niet overleven. Hij werd in augustus 1944 in kamp Vught gefusilleerd. Zijn verloofde Ina en de familie hebben zijn nagedachtenis altijd levend gehouden. Dat zij zelf ook allemaal door de oorlog getekend waren, bleek soms pas vele jaren later. De oorlog zou nog decennialang in de familie doorklinken. Ruim 70 jaar na dato geeft de familie haar persoonlijke oorlogsverhaal nog een keer door.

Programma

15:00-15:30 uur: ontvangst

15:30-16:30 uur:

Groningen en de Tweede Wereldoorlog - Bettie Jongejan

Verzetsgeschiedenis van de familie Dijkema - Ingrid van der Vlis

Overhandiging van het eerste exemplaar door Marja Dijkema aan dhr. G.J. ten Brink, burgemeester van Slochteren

16:30-17:00 uur: Hapje en een drankje

Over het boek:

Doorgeven, het verhaal van een Gronings verzetsgezin, Ingrid van der Vlis, isbn 9789052945583, uitg. Profiel Bedum, 96 pag. geïllustreerd, gebonden 15,95 euro

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten