Zoek op de website

Agenda

10aprDubbelexpositie Batterie Delfzijl en Slag om Delfzijl

Vanaf 10 april tot 1 september 2015 is de dubbeltentoonstelling Batterie Delfzijl en De slag om Delfzijl: ooggetuigen over de bevrijding in 1945 te zien in het Muzeeaquarium Delfzijl.

Delfzijl is de laatste vastelandsgemeente van Nederland die in 1945 werd bevrijd. Van 23 april tot 2 mei 1945 werd er in Delfzijl en omliggende plaatsen nog hevig weerstand geboden door de Duitse bezetter, waarbij ruim 100 Canadese militairen het leven lieten. Ook onder de Nederlandse bevolking vielen tientallen slachtoffers. Na afloop van de strijd bleven vele ruïnes van huizen, boerderijen en kerken achter als stille getuigen van de zware strijd.

70 jaar later wordt er door middel van de dubbeltentoonstelling aandacht geschonken aan de oorlog in Delfzijl. De tentoonstelling Batterie Delfzijl is ingericht in de originele Duitse bunker, die in het Muzeeaquarium te vinden is. Deze unieke locatie dient als leidraad voor het verhaal van de Duitse militairen die in Delfzijl en omstreken waren gelegerd. Aan de hand van unieke foto’s, een beeldende 3D-reconstructie over de batterij en bijzondere archiefstukken geven een interessant beeld van Delfzijl als Duitse vesting.

De expositie De slag om Delfzijl: ooggetuigen over de bevrijding in 1945 belicht de bevrijding van Delfzijl en is opdracht van OVCG samengesteld door historica Willy van der Schuit. Het verhaal van de bevrijding van Delfzijl wordt verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken en originele objecten van Canadese militairen Nederlanders die de bevrijding meemaakten. In deze expositie staan eveneens de twee documentaires Terug uit Wilhelmshaven en Strijd en Bevrijding centraal: over de terugkeer van gevangenen uit het werkkamp Wilhelmshaven en burgers uit Delfzijl die in april/mei 1945 tussen de strijdende partijen terecht kwamen. Liefke Knol maakte deze twee films in opdracht van OVCG.

De dubbeltentoonstelling maakt deel uit van het project De dialoog die oorlog heet en is ingericht in opdracht van Stichting OVCG, in samenwerking met het Muzeeaquarium Delfzijl. Het materiaal is aangeleverd door andere musea en privéverzamelaars uit de provincie Groningen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, de Gemeente Delfzijl, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het J.B. Scholtenfonds.

De expositie is te zien van 10 april tot 1 september 2015 in het Muzeeaquarium Delfzijl: Zeebadweg 7a, 9933AV Delfzijl.

Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10:00 tot 16:30 (gesloten op Koningsdag en 1e en 2e Pinksterdag).

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten
Zie ook