Een dagboek, verduisteringslamp of stapel brieven uit de Tweede Wereldoorlog – misschien liggen ze wel bij jou op zolder of in de vitrinekast. Wil je er meer over weten, wil je er graag een verhaal over vertellen óf wil je ze onderbrengen bij een erfgoedinstelling in de provincie Groningen? Kom dan met jouw object, document of foto uit de oorlogstijd naar de Groninger Niet Weggooien Tour. Na het succes van de vorige editie, gaat de tour ook dit jaar weer langs drie musea in de provincie.
De Groninger Niet Weggooien Tour wordt georganiseerd door Museum aan de A, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Battlefield Tours, Victory Museum Grootegast en Oorlogsmuseum Middelstum. De tour sluit aan bij de landelijke Actie Niet Weggooien: een initiatief van musea en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen te bewaren voor de toekomst.
Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour zijn we op zoek naar verhalen achter objecten, documenten en foto’s uit de oorlog. Bezoekers gaan met Tweede Wereldoorlog-experts in gesprek over het item dat ze hebben meegenomen. Hoe komen ze er aan, wat vinden ze er zelf van, en hoe bewaren ze het? De experts vertellen op hun beurt over de opvallende kenmerken van het object, of juist meer over de historische context. Waar werd het voor gebruikt? Alle verhalen die tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour naar boven komen worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt de dag goed geregistreerd.
De meegebrachte spullen kunnen ondergebracht worden bij de betrokken musea, die het opnemen in de collectie. Dat hoeft natuurlijk niet: bezoekers kunnen hun objecten en documenten ook gewoon weer mee naar huis nemen en daar bewaren. De Tweede Wereldoorlog-experts die in wisselende samenstelling onderdeel uitmaken van de Groninger Niet Weggooien Tour zijn: Heiko Ates (Victory Museum), Ties Groenewold (Oorlogsmuseum Middelstum), Joël Stoppels (Battlefield Tours) en Renske van Donk, Klaas Niemeijer en Anne Oostenbrug (OVCG).
Aanmelding is niet nodig en deelname is gratis. Bovendien krijgt iedereen die een object, document of foto uit de Tweede Wereldoorlog meebrengt gratis toegang tot het desbetreffende museum.
In 2019 was gemeente Stadskanaal de gastgemeente waar het OVCG i.s.m. de Groninger Archieven, Stichting...
Doelgroep: groep 7-8Lesperiode: aprilKosten: gratisLesdoelen: kinderen met andere ogen naar de eigen stad laten kijken en...
In opdracht van het OVCG zijn de afgelopen jaren ook verschillende documentaires gemaakt. Op ons...
Bob Houwen lezing 2020: P.F. Tammens – herenboer en NSB-burgemeester door Christiaan Gevers. ‘Moeilijkheden zullen...
Wil jij alles weten over de Tweede Wereldoorlog? Wil je erachter komen hoe de oorlog...
Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is de opening van de...
Na het grote succes van vorig jaar organiseerde het Noordelijk Scheepvaartmuseum op vrijdag 3 mei...
Het OVCG heeft een uitgebreid archief over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Groningen. Het...
Het OVCG heeft een lesbrief gemaakt waarmee leerlingen leren wat propaganda is, en welke doelen...
Nieuwsgierig en met grote ogen kijkt ze schuin omhoog. Het meisje is gekleed in een...
De eerste Bob Houwenlezing was op 29 november 2017. Prof. dr. Doeko Bosscher sprak over...
Iedereen kan bij het OVCG terecht met zoekvragen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog...