Zoek op de website

Agenda

27janHolocaust Memorial Day Groningen - lezing over Selma van Hasselt

Op Holocaust Memorial Day op 27 januari 2016 in Groningen organiseren Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) een lezing rond het jaarthema Verzet. In Groningen staat de Joodse Selma van Hasselt (1920-1945) centraal.

De geschiedenis van Selma van Hasselt vormt een indringend beeld van een moedige Joodse vrouw in een vijandige wereld. De 21-jarige Selma weigert haar geest te laten breken door de Duitse bezetter en sluit zich aan bij het gereformeerde verzet.

Met geblondeerd haar en vervalst persoonsbewijs, reist ze met de trein door heel Nederland om onder andere de illegale krant Trouw te verspreiden. Per toeval wordt ze op 28 januari 1944 op het station in Arnhem gearresteerd. Tijdens de verhoren laat Selma, ondanks de zware mishandelingen, niets los. Op 8 januari vertrekt ze naar kamp Westerbork, vanwaar ze een maand later op transport moet naar het oosten.

Vlak voor haar vertrek weet ze nog snel een afscheidsbrief te schrijven.

 

Afscheidsbrief

“Mijn innig geliefden,

Vanavond plotseling gehoord, dat ik op transport ga in beestenwagens naar het Oosten. Wat een afschuwelijke tijding! (…)

Hoe ik jullie in mij hart heb, weten jullie niet. Nu mis ik jullie zo erg. Hebben jullie ooit een berichtje van mij gehad? Op mijn woord ik heb niets verraden. Ik ben erg geslagen door de SD. (…)

Ik ben sterk en moedig. Liefste allen mijn dank voor alles. (…) uitkomst komt er. Ik voel me rijk, ondanks alles. Vele zoenen van jullie

Selma.”

Selma zal de oorlog niet overleven. Ergens in maart of april van het jaar 1945 overlijdt ze op 25-jarige leeftijd in het relatief onbekende werkkamp Malchow in Duitsland.

Boek

Ron van Hasselt schreef de trieste maar indrukwekkende geschiedenis van zijn achterachternicht op in zijn boek Afscheid in Malchow: en andere bijna vergeten verhalen (2014). Hij zal op de Holocaust Memorial Day in Groningen een lezing houden over Selma. Dr. Stefan van der Poel, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal een inleiding verzorgen.

Wanneer en waar?

Locatie: Stichting Folkingestraat, Folkingestraat 60, Groningen

Tijd: 14:30: inloop

15:00: Inleiding van dr. van der Poel en lezing Ron van Hasselt

Toegang: De toegang bedraagt € 5,- euro, maar zal voor jongeren t/m 18 jaar en studenten gratis zijn.

Aanmelden: Wij verzoeken u aan te melden via info@ovcg.nl

Holocaust Memorial Day 2016

In Nederland ontwikkelt het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies jaarlijks rond Holocaust Memorial Day op 27 januari een programma rond een jaarthema, waarin het voorkomen van rassenhaat, discriminatie en antisemitisme centraal staan.

In 2016 is het jaarthema: Verzet

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten