N.A. de Vrieslezing in vm. synagoge Winsum over De keuzes van de ‘kinderwerkers’

10-03-2024

Op zondagmiddag 10 maart organiseert Stichting Een Joodse Erfenis in samenwerking met Stichting Behoud Synagoge Winsum de jaarlijkse N.A. de Vrieslezing. Er zijn twee sprekers:

De lezing van historicus Bert Jan Flim heeft als titel: De keuzes van de ‘kinderwerkers’. Een onderzoek naar de grote problemen tijdens de hulp aan Joodse kinderen in Nederland, 1942-1945. Flim gaat tijdens de lezing in op verschillende verzetsgroepen die georganiseerde hulp boden aan Joodse onderduikkinderen. Hoe gingen zij te werk en met welke dilemma’s en zorgen hadden zij te maken? Tijdens de lezing illustreert Flim hoe deze ‘kinderwerkers’, ondanks talloze uitdagingen, erin slaagden om naar schatting het leven van elfhonderd Joodse kinderen te redden. Ook gaat Flim in op het onderzoek dat hij momenteel verricht naar de voogdijdossiers van de voormalige Commissie Oorlogspleegkinderen (OPK).

Na de pauze houdt jurist Frank Vermeer zijn lezing met als titel: Mijn zusjes Cari: De oorlogsgeschiedenis van mijn ouders en hun beide dochters Cari. Zijn ouders lieten een Joodse baby, bij hen gebracht door ‘kinderwerkers’, doorgaan voor hun eigen overleden kind om deportatie naar de kampen te voorkomen. Eerder dit jaar verscheen zijn boek: ‘Bij leven en welzijn’: 150 jaar Joodse familiegeschiedenis, in gesprekken tussen heden en verleden, waarin Vermeer historische feiten verweeft met fictieve gesprekken met zijn voorouders.

Meer informatie over de N.A. de Vrieslezing vindt u op: www.dewinsumsesjoel.nl

  • Datum en tijd: zondagmiddag 10 maart, 15.00 – ca. 17.30 uur
  • Locatie: vm. synagoge, Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum
  • Entree: € 7,50 incl. koffie/thee Reserveren aanbevolen via info@dewinsumsesjoel.nl

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident