Tentoonstelling ‘Op de vlucht voor de bevrijders’

28-03-2020 - 31-05-2020

Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is de opening van de tentoonstelling uitgesteld. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie rondom de tentoonstelling.

Terwijl de Groningers in april 1945 hun Canadese helden verwelkomden, vluchtte een groep Duitsers en Nederlandse collaborateurs naar Schiermonnikoog. Deze groep bestond uit Duitsers, werkzaam bij de Sicherheitsdienst (SD) of Sicherheitspolizei (SiPo), als ook Nederlandse collaborateurs. Halverwege april verlieten zij hun hoofdkwartier aan de Grote Markt in Groningen, het beruchte Scholtenhuis. Daarna vluchtten ze via Zoutkamp naar Schiermonnikoog, in een poging om Borkum te bereiken. Op Schiermonnikoog bevonden zich op dat moment ook een paar honderd Duitse Wehrmacht-soldaten. De kleinere groep Duitse SD- en SiPo-medewerkers en Nederlandse handlangers werd op 31 mei 1945 met een list naar de wal gelokt en in Zoutkamp gearresteerd. De laatste Duitse Wehrmacht-soldaten verlieten het eiland pas op 11 juni 1945. Toen was Schiermonnikoog als laatste stukje Nederland eindelijk bevrijd.

Het OVCG gaat in samenwerking met diverse partijen dit verhaal vertellen middels meerdere (foto)tentoonstellingen in de stad Groningen, Zoutkamp en op Schiermonnikoog. Daarnaast wordt er een randprogrammering ontwikkeld, die onder andere bestaat uit boot- en wandeltochten langs sporen uit het oorlogsverleden.

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2020
Ontwikkeld door Convident