Tentoonstelling ‘Op de vlucht voor de bevrijders’

27-03-2021 - 30-05-2021

Deze tentoonstelling stond in 2020 gepland. Door de Corona-maatregelen kon dit toen geen doorgang vinden. De nieuwe opening, in het Noordelijk Scheepvaartsmuseum, staat gepland op 26 maart 2021, en is vanaf 27 maart tot en met 30 mei toegangelijk voor publiek (onder voorbehoud).

Terwijl de Groningers in april 1945 hun Canadese helden verwelkomden, vluchtte een groep Duitsers en Nederlandse collaborateurs naar Schiermonnikoog. Deze groep bestond uit Duitsers, werkzaam bij de Sicherheitsdienst (SD) of Sicherheitspolizei (SiPo), als ook Nederlandse collaborateurs. Halverwege april verlieten zij hun hoofdkwartier aan de Grote Markt in Groningen, het beruchte Scholtenhuis. Daarna vluchtten ze via Zoutkamp naar Schiermonnikoog, in een poging om Borkum te bereiken. Op Schiermonnikoog bevonden zich op dat moment ook een paar honderd Duitse Wehrmacht-soldaten. De kleinere groep Duitse SD- en SiPo-medewerkers en Nederlandse handlangers werd op 31 mei 1945 met een list naar de wal gelokt en in Zoutkamp gearresteerd. De laatste Duitse Wehrmacht-soldaten verlieten het eiland pas op 11 juni 1945. Toen was Schiermonnikoog als laatste stukje Nederland eindelijk bevrijd.

Het OVCG gaat in samenwerking met diverse partijen dit verhaal vertellen middels tentoonstellingen in de stad Groningen, Zoutkamp en op Schiermonnikoog. Daarnaast wordt er een randprogrammering ontwikkeld, die onder andere bestaat uit boot- en wandeltochten langs sporen uit het oorlogsverleden.

Op 1 april 2021 zal het Visserijmuseum in Zoutkamp weer openen en kunt u daar de tentoonstelling bekijken. Vanaf 11 juni 2021 tot en met 29 augustus 2021 zal de tentoonstelling op Schiermonnikoog te zien zijn.

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident