‘De vrouwenmars van Westerbork’

03-03-2020 - 28-08-2020

Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is deze expositie tijdelijk gesloten. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie rondom de expositie.

Van kamp Westerbork naar Grijpskerk. Een expositie van 3 maart – 28 augustus 2020 op vier verschillende locaties.

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

Het OVCG heeft in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (HcKW) en andere samenwerkingspartners een tentoonstelling over de vrouwenmars samengesteld, waarbij aandacht is voor de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Daarnaast wordt er een interessante randprogrammering georganiseerd, onder meer een fiets/wandelroute door Drenthe en Groningen. Dit is dezelfde route die de groep vrouwen 75 jaar geleden heeft afgelegd.

Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet is een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier zijn in vitrines één of meerdere overalls te zien en is, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen. De locaties zijn Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Drents Archief in Assen, de Groninger Archieven in Groningen en verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk. De exposities zijn te zien van 3 maart tot en met 28 augustus.

Niet alleen door de verhalen van de vrouwen achter de overalls te vertellen, wordt het verhaal van de vrouwenmars doorgegeven, er is ook een podcast beschikbaar. Deze auditieve beleving neemt de luisteraar mee langs de route aan de hand van de ervaringen van de vrouwen. Kijk voor meer informatie over de podcast op de website van de Verhalen van Groningen.

Wat: expositie ‘De vrouwenmars – van kamp Westerbork naar Grijpskerk’
Waar: Groningen (Groninger Archieven), Grijpskerk (verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde), Assen (Drents Archief) en Hooghalen (Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
Wanneer: 3 maart – 28 augustus 2020

Folder ‘De vrouwenmars’ (beschikbaar bij de expositie)
(Foto: Anke Jongste/OVCG)

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident