Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is deze expositie tijdelijk gesloten. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie rondom de expositie.
Van kamp Westerbork naar Grijpskerk. Een expositie van 3 maart – 28 augustus 2020 op vier verschillende locaties.
In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.
Het OVCG heeft in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (HcKW) en andere samenwerkingspartners een tentoonstelling over de vrouwenmars samengesteld, waarbij aandacht is voor de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Daarnaast wordt er een interessante randprogrammering georganiseerd, onder meer een fiets/wandelroute door Drenthe en Groningen. Dit is dezelfde route die de groep vrouwen 75 jaar geleden heeft afgelegd.
Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet is een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier zijn in vitrines één of meerdere overalls te zien en is, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen. De locaties zijn Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Drents Archief in Assen, de Groninger Archieven in Groningen en verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk. De exposities zijn te zien van 3 maart tot en met 28 augustus.
Niet alleen door de verhalen van de vrouwen achter de overalls te vertellen, wordt het verhaal van de vrouwenmars doorgegeven, er is ook een podcast beschikbaar. Deze auditieve beleving neemt de luisteraar mee langs de route aan de hand van de ervaringen van de vrouwen. Kijk voor meer informatie over de podcast op de website van de Verhalen van Groningen.
Wat: expositie ‘De vrouwenmars – van kamp Westerbork naar Grijpskerk’
Waar: Groningen (Groninger Archieven), Grijpskerk (verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde), Assen (Drents Archief) en Hooghalen (Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
Wanneer: 3 maart – 28 augustus 2020
Een oproep om radiotoestellen en fietsen in te leveren. Een waarschuwing voor vergelding bij het...
Vergeten slachtoffers? Het lot van patiënten in psychiatrische inrichtingen tijdens de Tweede Wereldoorlog Lezing door...
Het OVCG ontvangt jaarlijks nog tientallen schenkingen van oorlogsmateriaal. Dit kunnen zeer uiteenlopende dingen zijn....
Het OVCG heeft in samenwerking met het Kinderboekenhuis in Winsum in 2018 een tentoonstelling gemaakt...
Het OVCG organiseert elk jaar in samenwerking met de Groninger Archieven het educatieproject “Tweede Wereldoorlog...
Iedereen kan bij het OVCG terecht met zoekvragen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog...
Het OVCG heeft ook een behoorlijke collectie voorwerpen. Hierbij valt te denken aan uniformen, helmen,...
Er zijn een aantal handige websites die u kunnen helpen bij uw onderzoek. We hebben...
Na het grote succes van vorig jaar organiseerde het Noordelijk Scheepvaartmuseum op vrijdag 3 mei...
Bob Houwen lezing 2020: P.F. Tammens – herenboer en NSB-burgemeester door Christiaan Gevers. ‘Moeilijkheden zullen...
Nieuwsgierig en met grote ogen kijkt ze schuin omhoog. Het meisje is gekleed in een...
Wil jij alles weten over de Tweede Wereldoorlog? Wil je erachter komen hoe de oorlog...