Zoek op de website

Agenda

02meiDocumentairetweeluik 'Verzetsvrouwen van Groningen'

In 2016 werkt OVCG samen met RTV Noord aan een documentaireproject om de verhalen van de laatste ooggetuigen van het verzet op film vast te leggen. De documentaire ging op 2 mei in première in het Groninger Forum (locatie Hereplein) en werd op 4 mei en 5 mei a.s.  uitgezonden door RTV Noord.

 

 

 

Jansje Smit-Scholtens

Jansje als 90-jarige

Ontelbare kilometers moet ze hebben gefietst, samen met haar geliefde. Jansje (1925) en Harry Niemeijer trekken vanuit de stad naar de noordwesthoek van Groningen, waar ze de illegale krant Trouw distribueerden. Maar als Jansje ook koerierswerk gaat doen voor de Knokploegen gaat het mis: de SD wacht haar op bij het afleveradres. Ze komt terecht op het Scholtenhuis en in het Huis van Bewaring Groningen. Als door een wonder wordt ze vrijgelaten en zet haar werk voor de ondergrondse door tot aan de bevrijding.

De documentaire is nu ook online beschikbaar.

Geessien Tanner -van Til

Gé als 94-jarige

Als dochter van Ordedienst-verzetsman Marten Jacob van Til raakt Geesien (Gé, 1921) uit Middelstum al snel betrokken in het verzet.

Maar een huiszoeking wordt haar fataal: de Sicherheitsdienst (SD) vindt belastende documenten en Gé wordt gearresteerd.

Haar verzetswerk moet ze uiteindelijk bekopen met bijna anderhalf jaar gevangenschap in concentratiekampen Vught en Ravensbrück.

Terug in Middelstum is niets meer hetzelfde.

De liefde brengt haar uiteindelijk naar Zwitserland, waar ze zich in 1950 definitief vestigt.

De documentaire is nu ook online beschikbaar.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Dit project is mede mogelijk gemaakt door

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten