Symposium dr. Elie Aron Cohen

22-10-2023

Op zondag 22 oktober a.s. organiseert het Oorlogs-en Verzetscentrum Groningen een symposium over het leven en het werk van dr. Elie Aron Cohen en traumaverwerking bij hedendaagse oorlogsslachtoffers. Elie Aron Cohen was huisarts in Aduard en keerde als enige van zijn gezin terug uit het concentratiekamp Auschwitz.

Een leven lang worstelde Cohen met de kampervaringen die hij had opgedaan in Amersfoort, Westerbork en Auschwitz. Als arts had hij veelal een bevoorrechte positie in de kampen: hij was een “prominent”. Deze positie droeg bij aan zijn schuldgevoelens na de oorlog. In 1952 trachtte hij zijn kampervaringen op wetenschappelijke wijze te diagnosticeren in zijn proefschrift “Het Duitse concentratiekamp. Een medische en psychologische studie”. In de jaren zestig introduceerde hij in Nederland het begrip postconcentratiekampsyndroom (KZ-syndroom) en zette hij zich in voor de ondersteuning van kampoverlevenden.

Tijdens het symposium zal door diverse sprekers worden ingegaan op de hedendaagse relevantie van omgang met trauma’s bij oorlogsslachtoffers.

  • Datum: zondag 22 oktober a.s. van 13.00 – 17.00 uur.
  • Locatie: Synagoge Groningen

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: a.selen@groningerarchieven.nl

Voor meer informatie, bekijk of download de flyer hieronder:

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident