Zoek op de website

Agenda

11oktVerzetsvrouw Truus Menger op nacht van de geschiedenis

Op de Groninger nacht van de Geschiedenis vertelt Truus Menger ons op uitnodiging van OVCG en het Verhaal van Groningen over haar roerige oorlogsjaren.

Truus Menger (1923), Nederlands beeldhouwer en schilder, was tijdens de oorlog actief als verzetsvrouw. In de oorlogsjaren verrichtte zij veel verzetsactiviteiten met haar zus Freddie Oversteegen en Hannie Schaft.

Na de oorlog sprak Truus Oversteegen geregeld op universiteiten en middelbare scholen over oorlogen, antisemitisme, verdraagzaamheid en onverschilligheid. Zij werd als kunstenares bekend onder de naam van haar man Piet Menger, die zij had leren kennen in het verzet.

Hannie Schaft en Truus Oversteegen waren van plan om Fake Krist op 25 oktober 1944 te liquideren, maar andere Haarlemse verzetsstrijders waren hen voor. Nadat Hannie Schaft op 21 maart 1945 werd opgepakt meende het verzet dat zij aan de Weteringschans was opgesloten. Oversteegen probeerde in een Duits verpleegstersuniform om Hannie Schaft mee te krijgen. Ze hing een verhaal op dat ze haar moest meenemen voor medisch onderzoek. Ze huilde veel om de mensen daar te overtuigen. Hannie Schaft bleek echter aan de Amstelveenseweg te hebben gezeten en was inmiddels geëxecuteerd.

Aan de hand van vier filmfragmenten wordt Truus Menger op de Nacht van de Geschiedenis geïnterviewd over de veranderende beeldvorming over en waardering voor het verzet na de Tweede Wereldoorlog. Er worden fragmenten getoond uit de films: Verzet in Groningen (GAVA), Het meisje met het rode haar, Pastorale 43 en De aanslag. Deze vier fragmenten illustreren vier verschillende visies op verzetsleden: verzetsleden als heroïsche figuren uit een jongensboek, verzetsleden als idealistische wereldverbeteraars, verzetsleden als aanmodderende amateurs en verzetsleden als plegers van zinloos geweld. Hoe denkt de oud-verzetsvrouw daarover? Op donderdag 11 oktober zal Monique Slaman het haar vragen.

Waar en wanneer?

Donderdag  11 oktober 2012, 20.00 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Entree:  € 15, studenten: € 10. Reserveren: 050 312 04 33
In samenwerking met www.hetverhaalvangroningen.nl en studievereniging Ubbo Emmius
 

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten
Zie ook