Zoek op de website

Agenda

12aprUw bijdrage aan het fotoboek Groningen 40-45

Help ons mee om de geschiedenis van Groningen in de jaren ’40-’45 in beeld te schrijven!

RHC Groninger Archieven en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen verzorgen in 2015 in samenwerking met uitgeverij Wbooks de publicatie Groningen 40-45. Het allereerste fotoboek over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen!

Wij zijn op zoek naar foto’s van Groningen uit de oorlogsjaren die nog bij u thuis op zolder of in lades zijn opgeborgen. Daarom organiseren wij een ‘WOII-fotodag’:

Wanneer : zaterdag 12 april 2014
Waar: Groninger Archieven, Cascadeplein 4 in Groningen
Hoe laat: 12:00 – 16.00 uur
Toegang: gratis

Programma

  • Rond ieder half uur; om 12:30, 13:30, 14:30 en 15:30, kunt u luisteren naar flitslezingen van collectiemedewerkers, die een unieke fotocollectie uit de oorlog aan u presenteren.
  • Daarnaast wordt de digitaal restaureerde versie van de film ‘Groningen in oorlogstijd’ van amateurfilmer J.W. van Dam vertoond, gedurende de hele middag.
  • Uiteraard kunt u te allen tijde uw unieke foto aanbieden en graag horen wij het verhaal over uw foto(collectie) !

Wij zoeken:

....niet alleen de welbekende beelden van de verwoestingen in de stad Groningen, maar bijzondere kiekjes van het dagelijks leven. Zoals de evacuee die bij uw familie logeerde? Een vertrekkende trein, met daarin uw familielid of Joodse buurtbewoner? Een bijzonder fotoalbum van de bevrijding in een Gronings dorp? Een straat of huiselijk tafereel, waarin een enkel detail op de oorlogsomstandigheden duidt? Natuurlijk zijn er vele andere mogelijkheden denkbaar. Wij zoeken niet alleen naar professionele foto’s, maar ook naar amateurkiekjes met een bijzonder verhaal erachter. Dragers waarvan de inhoud een waardevolle kijk kunnen geven op een voorbij tijdperk. Een tijdsbeeld van Groningen in oorlogstijd. En zijn er nu werkelijk zo weinig kleurenfoto’s uit de jaren ’40-’45?

U begrijpt dat niet alle ingebrachte foto’s kunnen worden opgenomen in het fotoboek. Is uw foto niet geselecteerd? Dan kunnen we er toch belang bij hebben om deze op te nemen in onze collectie.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om op 12 april langs te komen, maar wilt u toch uw foto aanbieden? Neemt u dan contact op via fotoboek4045@groningerarchieven.nl of bel naar 050 599 2000.

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten