Zoek op de website

Introductie Educatie

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor deze geschiedenis nog steeds groot. Bijna 40% van de Nederlanders is geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. 85% vindt de Tweede Wereldoorlog niet alleen relevant voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt, maar ook voor de naoorlogse generaties. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Kenniscentrum Oorlogsbronnen.

Wij hebben zowel gedrukt als digitaal materiaal en kennis in huis om het besef door te geven dat de oorlog van blijvende invloed op onze maatschappij is geweest.

Niet voor niets is het voornaamste doel van het vak geschiedenis het bijbrengen van dergelijk historisch besef. OVCG helpt u hierbij.

Leerlingen met het lesboek De Tweede Wereldoorlog dichterbij in Eemsmond. Copyright Marij Kloosterhof 2011.

OVCG heeft in samenwerking met ervaren geschiedenisdocenten een serie lespakketten ontwikkeld zowel voor het voortgezet onderwijs als het basisonderwijs.

Erfgoededucatie en historische vaardigheden staan hierin centraal.

De pakketten zijn lesstofvervangend en kunnen ingezet worden in het kader van geschiedenis- en CKV-onderwijs en cultuureducatie.

 

Ieder lespakket is voorzien van een duidelijke docentenhandleiding.

Zo kunt u de lesboeken 4 mei herinneren en 5 mei vieren in de stad Groningen bestellen, en ook Even stilstaan bij een oorlogsmonument in de stad Groningen.

Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs heeft OVCG het project Dwingend Drukwerk samengesteld. Dit is een lespakket over propaganda, kunst en vrijheid.

Sinds 2015 beschikken wij over een unieke interactieve documentaire: het Scholtenhuis - het web. De documentaire is een audiovisueel antwoord op de vraag uit het onderwijs naar een educatieve applicatie die de kijker meeneemt in het Scholtenhuis. Doelgroep: middenbouw Middelbare School.

Ook hebben wij de afgelopen jaren diverse documentaires gerealiseerd: onder andere een drietal verzetsverhalen in Groningen, een drieluik over bevrijders van Groningen, een tweetal films over Delfzijl en over het joods-Groningse meisje Liesel Aussen. Bij laatsgenoemde project is ook een lespakket ontwikkeld voor het basisonderwijs.

De Tweede Wereldoorlog dichterbij

Lesboek 4 mei herinneren, 5 mei vieren in de stad Groningen

Een belangrijke lesmethode is De Tweede Wereldoorlog Dichterbij, in samenwerking met de Groninger Archieven, Stichting Vier 5 Mei en lokale instellingen in de stad en provincie Groningen.

Wij brengen de lokale en persoonlijke geschiedenis van de stad en provincie Groningen in beeld.

Wij organiseren dit project jaarlijks in april in de stad Groningen én in de gastgemeente in de provincie Groningen.

Na Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Leek, Eemsmond, Vlagtwedde, Marum, Bedum en Delfzijl, Pekela, Oldambt was in 2018 Grootegast aan de beurt.
 

Sporen uit de tijd

Verzetsman Jan Sikkema. Copyright Marij Kloosterhof 2011

Daarbij maken wij gebruik van fysieke sporen (bv monumenten, landschap) en diverse bronnen (affiches, foto's, films en kranten, verzets- en politierapporten).

Deze bronnen zijn gepubliceerd in diverse lesbrieven, die u digitaal kunt opvragen bij OVCG.

Ook willen laten wij zoveel mogelijk ooggetuigen aan het woord.

Lesmateriaal oorlog en vrede

Wilt u meer informatie en lesmateriaal over het thema oorlog en vrede? Bekijk dan dit filmje.