Zoek op de website

Verhalen uit de voormalige Gemeente Grijpskerk

1. Hoek Molenstraat richting Friesestraatweg

Hier stond de synagoge. In dit geval was de synagoge een gewoon woonhuis dat werd gebruikt voor joodse diensten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heette de Molenstraat overigens de Kreupelsstraat. In deze straat woonden naar verhouding veel joodse gezinnen.

2. Hoek Jonkerslaan/Heerestraat, bovenwoning van het voormalig gemeentehuis

Hier woonde de opperwachtmeester van de politie Dirk Boonstra. Op 10 maart 1943 kregen hij en zijn mannen het bevel om de acht joden die nog in Grijpskerk waren op te pakken. Ze weigerden massaal en werden gearresteerd. De meesten zijn later vrijgelaten, maar Boonstra is in een nevenkamp van Dachau op 9 september 1944 overleden.

3. Herestraat 50

Het voormalig gemeentehuis. Hier werden door gemeente-medewerkers en met medeweten van de burmemeester veel valse persoonsbewijzen gemaakt. Ook lagen hier alle radio’s opgeslagen die door de Duitsers in beslag waren genomen. Dat moest, zodat mensen niet meer naar de verboden Engelse zender konden luisteren. Van die radio’s zijn er enkele door het gemeentepersoneel stiekem aan verzetsmensen gegeven.

4. Herestraat, middelste huis tussen gemeentehuis en kerk

Hier woonde Reinder van der Ploeg met zijn vrouw en zoontje Bennie. Hij bood onderdak aan veel onderduikers, met name politiemensen. Ook vergaderde het verzet vaak in zijn huis.

5. Het witte huis

Midden 1943 verhuisde het gezin van der Ploeg naar de hoek van de Westerhornseweg, het witte huis. In de nacht van 2 op 3 maart viel een SD-ploeg het huis binnen. Van der Ploeg en een onderduiker hadden zich verstopt, maar nadat de SD’ers een traangasgranaat naar binnen hadden gegooid, kwamen ze toch naar buiten. Beide mannen werden ter plekke doodgeschoten. De vrouw van Van der Ploeg, haar zoontje en de verloofde van de onderduiker gingen naar het huis van de overbuurman, terwijl de Duitsers de voorraadkast van het huis plunderden en een feestmaal hadden.

6. Kastanjelaan 13

Woonhuis van Hindrik van Dijk. Deze had contacten met de belangrijke verzetsgroep ‘Roel’ en zocht in Grijpskerk met succes nieuwe mensen voor de werkzaamheden van deze groep, die zich bezighield met het zoeken van huisvesting voor onderduikers, het verstrekken van valse persoonsbewijzen en bonkaarten etc. Van Dijk deed ook mee aan het verbergen van de persoonsgegevens (zie locatie 10).

7. Herestraat 68, hoek Jonkerslaan tegenover voormalig gemeentehuis

Huis van de familie van Weerden: deze hele familie was betrokken bij het verzet. Vader was door Hindrik van Dijk gevraagd voor de groep Trouw en bracht de illegale krant Trouw rond, dit laatste deed zijn vrouw en één van zijn dochters ook en zijn andere twee dochters waren koerierster en gingen langs de deuren voor financiële steun voor onderduikers. Verder hadden ze ook nog geregeld onderduikers in huis.
 

Literatuur en Links

 

Literatuur

L. de Jong, Het koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereldoorlog, 6b (Den Haag 1975)

W. Kamminga, Grijpskerk. Van crisis tot bevrijding (Zuidhorn 1986)

J.P. Koers, Mobilisatie, bevrijding en bezetting van de gemeente Scheemda (Scheemda 1985)

 

Links

www.ovmg.nl: voor uitgebreidere informatie over verzetsmensen

www.oorlogsmonumenten.nl