Zoek op de website

Verhalen uit Gemeente Vlagtwedde

1. Hotels Timmer, Krijgsveld en Schot

Hier waren in 1939 veel gemobiliseerde soldaten ingekwartierd.

2. Hotel Tuin

Op 22 juni 1939 inspecteert koningin Wilhelmina de troepen in het hotel. Dit was de enige keer dat de soldaten mooi, witte lakens op hun bedden hadden. Nadat het hoge bezoek weg was, werden deze er gelijk weer afgehaald!

3. Stationstraat 9, pand van Radio Potze

Hier was het vervoersbedrijf Bergman gevestigd. Alle bussen van dit bedrijf waren in 1939 tbv het Nederlandse leger gevorderd. Tijdens de bezetting reden de bussen met gasgeneratoren, omdat er bijna geen benzine was. Dit was behelpen! Door het gebrek aan brandstof en dus aan werk verloren tijdens de oorlog de helft van de medewerkers hun baan.

4. Voormalig stationsgebouw aan de Stationsstraat

Hier werden de bonkaarten voor de inwoners van Ter Apel uitgereikt. Dit was dus een soort distributiekantoor. Verder was hier ook de Centrale Keuken gevestigd, waar mensen tegen een laag tarief aan voedselbonnen een maaltijd konden krijgen; meestal stamppot. In 1990 werd het gebouw afgebroken.

5. Hoofdstraat 8

Later verhuisde de Centrale Keuken naar de kruidenierszaak van From. Dit is nu schildersbedrijf van der Kaap.
 

6. Rijks HBS aan de Oude Weg

Dit gebouw was in een laat stadium van de oorlog gevorderd door de Duitsers. Er kon daar dus geen les meer worden gegeven, zodat leerlingen vooral met opdrachten thuis werkten en voor het nakijken moesten uitwijken naar café’s in de omgeving. In dit gebouw werden ook de NSB’ers geïnterneerd, die na de bevrijding gevangen waren genomen.

7. Synagoge aan de Oosterstraat

Op 13 juli 1883 werd dit gebouw ingewijd. In 1949 – na de decimering van de joodse gemeenschap door de oorlog - werd het gebouw aan de gemeente Vlagtwedde verkocht en later werd het gesloopt.

8. Joodse begraafplaats aan de Schotslaan, gesticht in 1887

Nu staan er nog 35 grafstenen. De joden geloven dat een graf voor eeuwig moet zijn en ruiming van graven zou daar dus tegenin gaan.

9. Hoek Hoofdstraat/Viaductstraat, de brug tegenover het postkantoor

Op 10 april 1945 - toen de Polen niet meer ver weg waren – bliezen de Duitsers deze strategische brug op. Ook de kleine brug bij de hoek Hoofdstraat/Hoofdkade werd ‘preventief geruimd’. Hier legden de Polen later een noodbrug aan.

10. Hoofdstraat 29

Dit is nu het pand van drogisterij Schenkel. In de oorlog was dit een kapperszaak, tevens het ‘kringhuis’ van de NSB; het gebouw waar de NSB haar vergaderingen hield. In Ter Apel waren in verhouding veel mensen lid van de NSB. Daarom zijn er in de oorlog ook veel bijeenkomsten geweest waar de kopstukken van de NSB zoals Anton Mussert en Max Blokzijl kwamen spreken.

11. Oosterstraat 92

Op deze hoek met de Schotslaan was vroeger het café Potze. Hier werden na de bevrijding de Duitse krijgsgevangenen naartoe gebracht. Ter Apel is op 11 april door de Polen bevrijd.

12. Hoofdkade 21

Dit was het hoofdkwartier van de Polen van 14 t/m 19 april.

Literatuur en Links

 

Literatuur

Peter Smit en Jaap Spanninga, Van veensoldaat tot Pools bevrijder. Ter Apel 1940-1945 (Bedum 1995)

D. Wolf, Ter Apel daar en toen. Beelden uit de rijke historie van Ter Apel (Stadskanaal 1985)

G. Wolf, Geschiedenis der joodse gemeente te Ter Apel (Groningen, z.j.)

 

Links

www.martinistad.net/jodeningroningen/joodse_gemeentes/terapel.htm

www.terapel.nl

www.terapeldigitaal.nl