Zoek op de website

Nieuwsbericht

03aprAangrijpende documentaires bij expositie Delfzijl

Documentairemaaktster Liefke Knol realiseerde in opdracht van OVCG twee documentaires over Delfzijl in de Tweede Wereldoorlog.

De documentaire wordt op 4 mei uitgezonden door RTV Noord en zijn vanaf 10 april 2015 te zien in de expositie De slag om Delfzijl, in het Muzeeaquarium Delfzijl.

Terug uit Wilhemshaven

Op 16 april 1945, twee weken vóór de bevrijding van Delfzijl, komt in de haven een schip uit Emden aan. Het schip, een rijnaak, is volgeladen met Nederlandse gevangenen uit een ontruimd strafkamp in Wilhelmshaven. De Duitse legercommandant in Delfzijl zit in zijn maag met dit onverwachte transport. Hij voelt de hete adem van de geallieerden in zijn nek en heeft weinig zin onder die dreiging ook nog de zorg voor een groep doodzieke gevangenen op zich te nemen. De commandant besluit het schip weer terug de Eems op te sturen. Maar zover komt het niet. Dankzij bemiddeling van de Delfzijlster burgemeester Welleman mogen de mannen toch blijven. In konvooi trekken ze door de straten van Delfzijl, gadegeslagen door bewoners die diep onder de indruk zijn van wat ze zien. Voor veel Delfzijlsters is deze intocht een eerste confrontatie met de verschrikkingen van Duitse kampen.

Deze documentaire wordt op 4 mei uitgezonden door RTV Noord.

Strijd en bevrijding

Delfzijl. De plaats waar in april 1945 terugtrekkende Duitse troepen samenkomen. Velen wanhopig op zoek naar een manier om te ontkomen aan de geallieerden. Anderen vastbesloten stand te houden. Om koste wat kost de havenplaats – deze laatste verbinding met het vaderland – in Duitse handen te houden. Terwijl de bevrijding dichtbij lijkt, laait het oorlogsgeweld op. Wekenlang zitten burgers van Delfzijl en dorpen in de omgeving klem tussen strijdende partijen.

Deze documentaire wordt op 4 mei uitgezonden door RTV Noord.

« Terug naar nieuwsoverzicht