Bob Houwenlezing: Lege plekken, roof, rechtsherstel en herinnering

16-11-2022

Op 18 november organiseert het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen voor de zesde keer de Bob Houwenlezing. Tijdens deze lezing vertellen Maarten Duijvendak, oud-hoogleraar Economische, Sociale en Regionale geschiedenis, en Stefan van der Poel, universitair docent Eigentijdse Geschiedenis, over het rapport en boek die beiden verschenen onder de titel ‘Lege Plekken’.

De Bob Houwenlezing is opgenomen. Scroll naar beneden om hem te bekijken.

Als onderdeel van de anti-Joodse maatregelen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Joods onroerend goed, zoals huizen, bedrijfspanden en landbouwgronden, onder beheer gesteld en soms gevorderd. De panden konden vervolgens worden verkocht en doorverkocht. Welke rol speelde de Gemeente Groningen in de ontvreemding van Joods onroerend goed? En hoe verliep het rechtsherstel na de oorlog?

Deze vragen liet de Gemeente Groningen in 2021 onderzoeken. Een onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van Maarten Duijvendak en Stefan van der Poel onderzocht de rol van de Gemeente Groningen en legden de uitkomsten vast in het rapport: Lege Plekken: Ontvreemding van Joods vastgoed en rechtsherstel in de gemeente Groningen (1940-1955). Tijdens de lezing zal Maarten Duijvendak meer vertellen over het onderzoek.

Naast het rapport wilde de Gemeente Groningen ook onderzoeken hoe in het algemeen is omgegaan met de Joodse gemeenschap in en na de oorlog. Stefan van der Poel zal zich tijdens de Bob Houwenlezing richten op het boek Lege Plekken: Groningen en zijn Joodse stadjers in en na de oorlog, dat naar aanleiding van deze vraag verscheen. Stefan van der Poel zal daarbij vooral ingaan op de naoorlogse herinneringscultuur aan Joods Groningen.

De kosten voor de lezing zijn €5,00 per persoon en €2,50 voor studenten. U kunt zowel contant als met pin betalen.

Voor meer en praktische informatie over de lezing leest u hier verder.

De Bob Houwenlezing 2022 is hieronder te bekijken:

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2023
Ontwikkeld door Convident