Zoek op de website

Nieuwsbericht

23aprDocumentaire 'Executies in Kamp Westerbork' in première

Na afloop van een emotionele herdenking bij het verzetsgraf, ging de documentaire 'Executies in Kamp Westerbork' in première.

Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog doorgangskamp voor Joden. Met 93 treinen werden ca. 107.000 Joden, Roma en Sinti uit Nederland weggevoerd. Slechts 5000 kwamen terug.

Executies en crematies Kamp Westerbork

Maar dat de Duitse bezetter diezelfde plek uitkoos als heimelijke executieplaats voor 56 verzetsmannen, vier Joodse Kampgevangenen en twee represailleslachtoffers uit Noord-Nederland, is veel minder bekend.

Alle slachtoffers, moesten onopvallend verdwijnen. Hun lichamen werden gecremeerd in het crematorium nabij het kampterrein door Joodse kampgevangenen, die de orders onder dwang moesten uitvoeren.

Zij hielden echter in het geheim de slachtoffers bij, door met krijt de aantallen in een kastdeur in het crematorium te noteren. Na  de oorlog legden zij verklaringen af en zo kwam de waarheid kort na de bevrijding al aan het licht.

Verzetsman Jan Rengenier Dijksterhuis

Verzetsman Jan Rengenier Dijksterhuis uit Groningen is één van de 62 mannen die in de periode van september 1943 tot oktober 1944 in het bos nabij het kampterrein op misdadige wijze de dood vond. Kort voor zijn executie op 25 september 1944 is Dijksterhuis gemarteld in het beruchte Scholtenhuis; het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Groningen. Jinke ten Napel-Dijksterhuis (1941) vertelt over haar vader in een documentaire met reconstructies van de gebeurtenissen.

De documentaire is een productie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Stichting Oorlogs- en Verzetsmuseum Groningen en het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe.

De documentaire is uitgezonden door RTV Drenthe. De regionale tv-zender deed eveneens verslag van de herdenking: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/emotionele-herdenking-omgebrachte-verzetsmensen-kamp-westerbork

Hieronder kunt u de documentaire bekijken

« Terug naar nieuwsoverzicht