Zoek op de website

Nieuwsbericht

08oktGroningen 40-45 genomineerd voor Het Beste Groninger Boek

Ons fotoboek Groningen 40-45 is doorgedrongen tot de shortlist van Het Beste Groninger Boek 2015. Dit maakte Stichting Literaire Activiteiten Groningen gisteren bekend. De winnaars worden bekend gemaakt op zaterdagmiddag 7 november 17.00 uur in de WN-zaal van de Groninger Forum Bibliotheek, voorafgaand aan het Literaire festival Het Grote Gebeuren.

De redactie, bestaande uit Michael Hermse, Martin Hillenga, Bettie Jongejan en Harry Romijn, ontdekte vrijwel onbekend fotomateriaal in (inter)nationale archieven, bij Groningse gemeenten, historische verenigingen, maar vooral bij particulieren. De samenstellers zijn bijzonder verheugd dat het publiek massaal gehoor gaf aan hun oproepen om foto’s in te brengen.
Juist dat wát er bewaard is gebleven, en zeventig jaar na de bevrijding in dit boek getoond kan worden – bijna driekwart voor het eerst – verraste de samenstellers. De ongeveer 140 foto's veranderen het beeld van de oorlog weliswaar niet, maar maken dit wel veelkleuriger, soms ook letterlijk.

« Terug naar nieuwsoverzicht