Een dagboek, verduisteringslamp of stapel brieven uit de Tweede Wereldoorlog – misschien liggen ze wel bij jou op zolder of in de vitrinekast. Wil je er meer over weten, wil je er graag een verhaal over vertellen óf wil je ze onderbrengen bij een erfgoedinstelling in de provincie Groningen? Kom dan met jouw object, document of foto uit de oorlogstijd naar de Groninger Niet Weggooien Tour. Deze tour gaat langs drie musea in de provincie.
De Groninger Niet Weggooien Tour wordt georganiseerd door het Noordelijk Scheepvaartmuseum (toekomstige Museum aan de A), Battlefield Tours en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen in samenwerking met het Victory Museum in Grootegast en het Oorlogsmuseum Middelstum. De tour sluit aan bij de landelijke Actie Niet Weggooien: een initiatief van musea en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen te bewaren voor de toekomst.
Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour zijn we op zoek naar verhalen achter objecten, documenten en foto’s uit de oorlog. Bezoekers gaan met Tweede Wereldoorlog-experts in gesprek over het item dat ze hebben meegenomen. Hoe komen ze er aan, wat vinden ze er zelf van, en hoe bewaren ze het? De experts vertellen op hun beurt over de opvallende kenmerken van het object, of juist meer over de historische context. Waar werd het voor gebruikt? Alle verhalen die tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour naar boven komen worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt de dag goed geregistreerd. De verhalen zijn na afloop van de tour te lezen op groningen4045.nl.
Het kan zijn dat de conservatoren van de betrokken erfgoedinstellingen interesse hebben om bepaalde stukken op te nemen in de collectie. Dat hoeft natuurlijk niet: bezoekers mogen hun objecten en documenten ook gewoon thuis bewaren als ze dat willen. De Tweede Wereldoorlog-experts die in wisselende samenstelling onderdeel uitmaken van de Groninger Niet Weggooien Tour zijn: Heiko Ates (Victory Museum), Ties Groenewold (Oorlogsmuseum Middelstum), Gert Kortekaas (Noordelijk Scheepvaartmuseum), Anna van der Molen (OVCG), Joël Stoppels (Battlefield Tours) en Geert Volders (Synagoge Groningen).
Wil je langskomen? Leuk! Meld je dan voor één van de dagen aan bij Sanne Meijer van het Noordelijk Scheepvaartmuseum: s.meijer@noordelijkscheepvaartmuseum.nl. Aanmelding is overigens niet verplicht; spontane bezoekjes zijn ook van harte welkom. Deelname is gratis. Bovendien krijgt iedereen die een object, document of foto uit de Tweede Wereldoorlog meebrengt gratis toegang tot het desbetreffende museum.
In 2019 was gemeente Stadskanaal de gastgemeente waar het OVCG i.s.m. de Groninger Archieven, Stichting...
In het kader van het Jaar van het Verzet in 2018 heeft het OVCG met...
Het Mondriaanfonds heeft het projectvoorstel OVCG Zichtbaar Online gehonoreerd. Dit betekent dat wij de komende...
Het OVCG heeft ook een behoorlijke collectie voorwerpen. Hierbij valt te denken aan uniformen, helmen,...
In het jaar 2020 wordt uitgebreid stil gestaan bij het feit dat wij 75 jaar...
Het archief van het OVCG is ondergebracht bij de Groninger Archieven. Openbare stukken kunnen daar...
Het OVCG heeft in samenwerking met het Kinderboekenhuis in Winsum in 2018 een tentoonstelling gemaakt...
Er zijn een aantal handige websites die u kunnen helpen bij uw onderzoek. We hebben...
Het Mondriaanfonds heeft het projectvoorstel Mobilisatie, accommodatie, repressie en bevrijding. De oorlog in bekendmakingen (1939-1946)...
Een oproep om radiotoestellen en fietsen in te leveren. Een waarschuwing voor vergelding bij het...
Het OVCG heeft verschillende soorten leskisten die uitgeleend kunnen worden om geschiedenislessen of andere activiteiten...
Het OVCG organiseert elk jaar in samenwerking met de Groninger Archieven het educatieproject “Tweede Wereldoorlog...