Het OVCG legt gedenksteen in Wehnen, Duitsland.

15-11-2022

Enige jaren geleden is het OVCG in contact gekomen met de historicus Ingo Harms van de Gedenkkreis Wehnen. In Wehnen was voor en in de oorlog (en nog steeds) een psychiatrische inrichting gevestigd. In die inrichting zijn vanaf 1937 1500 psychiatrische patiënten door uithongering of zeer slechte zorg om het leven gebracht.

Ingo Harms heeft veel onderzoek gedaan naar de gang van zaken. Het OVCG is in Wehnen geweest waar we een rondleiding hebben gehad. De Gedenkkreis is ook bij ons geweest. We hebben een bezoek gebracht aan het psychiatrisch ziekenhuis in Zuidlaren met een presentatie over de gebeurtenissen aldaar in de oorlog.

In Wehnen is een herdenkingsmonument waar ter nagedachtenis aan de 1500 vermoorde mensen, 1500 keien zijn neergelegd. Sommige zijn voorzien van een naam, de meeste niet. Het OVCG heeft een kei geadopteerd en daarop de naam van een gedode patiënt laten graveren. Deze steen is in de zomer van 2022 teruggeplaatst. De Nordwestzeitung heeft een artikel over deze steenlegging geschreven, zie daarvoor de bijlage hieronder.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident