Kijktip! Documentaire over de Canadese bevrijders in Groningen

06-06-2021

Er is onlangs een gloednieuwe mini-documentaire gemaakt over de Canadese bevrijders van stad en ommeland: “The Men of Maple Leaf”. Er zijn – nog niet eerder vertoonde – naoorlogse beelden te zien van de Canadezen hoe zij zich ná de bevrijding in 1945 vermaakten met sport en uitjes met de lokale Groningse bevolking. Maar ook hoe zij de nasleep van de oorlog en de trauma’s van de strijd ieder op een eigen manier verwerkten. Centraal in de documentaire staat de vraag hoe wij vandaag de dag de oorlog kunnen herdenken nu het aantal ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog steeds kleiner wordt.

Het OVCG heeft een steentje mogen bijdragen door het scholierenproject van 2020 in de documentaire te vervlechten, waarbij leerlingen van het CSG Wessel Gansfort een biografie schreven over een gesneuvelde Canadees in Stad.

De documentaire is in opdracht van De Verhalen van Groningen in het kader van 75+1 jaar vrijheid gerealiseerd door het Filmcollectief Groningen en Studio Bruusk in samenwerking met o.a. Joël Stoppels en het OVCG. Er zijn ook beelden uit de collectie van de Groninger Archieven en OVCG te zien.

Link naar de documentaire The Men of Maple Leaf (scroll naar beneden voor de film).

Opnamedag documentaire The Men of Maple Leaf, april 2021. Foto Filmcollectief Groningen.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident