Zoek op de website

Nieuwsbericht

13julNieuwe documentaires op YouTube OVCG

Filmmaakster Liefke Knol heeft in opdracht van het OVCG een drieluik gemaakt over de Joodse geschiedenis van het Oldambt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De films zijn via onderstaande link te bekijken.

www.youtube.com/channel/UC6wjZiDvDRVf8PfZftaPjoQ/videos?sort=dd&shelf_id=0&view=0

Arent Levie, een verzwegen familiegeschiedenis

‘Deze persoon was alleenstaand of van deze persoon is geen gezinsverband bekend of kon niet worden gereconstrueerd.’

Wie de zoektermen ‘Arent Levie’ en ‘Nieuwolda’ intikt op www.joodsmonument.nl krijgt bovenstaande, summiere informatie. Maar Arent Levie wás niet alleenstaand. Hij had een relatie met een niet-joodse vrouw, waarmee hij twee kinderen kreeg.

Levie werd in 1942 in Auschwitz vermoord. Zijn kinderen – twee jongens - groeiden op onder een andere achternaam. Over Arent Levie spraken zij nauwelijks, ook niet met hun eigen kinderen. Eén van die kinderen – Tieneke Beukema  uit Noordbroek – ontrafelt nu stukje bij beetje haar verzwegen familiegeschiedenis.

‘Frits Kroon’, onderduiker in Oostwold

In 1942 krijgen kinderen in Oostwold een nieuw klasgenootje: ‘Frits Kroon’: zogenaamd een evacuée uit Rotterdam, maar in werkelijkheid een Joods jongetje dat ondergedoken zit in de gereformeerde pastorie van dominee Wouter Albert Krijger.

Dankzij dominee Krijger, die diep in het verzet zit, overleeft Fred van Dam de oorlog. Hij keert na de bevrijding terug naar zijn eigen ouders, die met hun gezin een nieuw leven opbouwen in Leeuwarden. Over de oorlog wordt nauwelijks gesproken en Freds herinneringen aan Oostwold verdwijnen.

Maar dan, meer dan 65 jaar later, komt Fred van Dam bij toeval  weer in contact met zijn onderduikfamilie. Eindelijk komt hij meer te weten over zijn tijd in het dorp en de mensen die hem gered hebben.

Willem Dresselhuys, ‘Nooit zullen wij vergeten’

Willem Dresselhuys is eigenaar van de synagoge in Winschoten. Dit markante gebouw is één van de belangrijkste sporen van de bloeiende Joodse gemeenschap die Winschoten ooit kende. Willem is zelf deels van Joodse afkomst. Veel familieleden van zijn moederskant zijn in de oorlog vermoord. Met zijn stichting Manna22 organiseert Willem Dresselhuys nu activiteiten om mensen, met name jongeren, bewust te maken van de gevaren van onverdraagzaamheid. 

« Terug naar nieuwsoverzicht