Nieuwe Podcasts | ‘En die ene ben ik’ en ‘In de voetsporen van Elie Aron Cohen’

21-10-2023

In opdracht van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen maakte regisseur en programmamaker Willem Peter Meeuwissen twee podcasts over de huisarts dr. Elie Aron Cohen.

De podcasts zijn hieronder en op Spotify te beluisteren.

EN DIE ENE BEN IK
over Elie Aron Cohen

De Joodse arts dr. Elie Aron Cohen overleefde concentratiekamp Auschwitz, waar zijn echtgenote en zoontje werden vermoord. Na de oorlog zag hij het als zijn taak om te getuigen van zijn kampervaringen. Zo legde hij in 1948 zijn ervaringen vast voor het RIOD (nu het NIOD) om vervolgens zijn ervaringen op wetenschappelijke wijze te diagnosticeren in zijn proefschrift Het Duitse concentratiekamp. Een medische en psychologische studie (1952).

Historicus dr. Stefan van der Poel schreef een biografie over Cohen. In drie delen vertelt Van der Poel over het vooroorlogse leven van Cohen als student in Groningen en huisarts in Aduard, zijn mislukte vluchtpoging naar Zweden en de boeken waarmee Cohen in Nederland aandacht voor de Holocaust vroeg. Het beeld wat Van der Poel aanvankelijk had van Cohen kantelde bij het lezen van de vele brieven die hij na de oorlog schreef.

Aflevering 1:

Aflevering 2:

Aflevering 3:

Bonus aflevering

IN DE VOETSPOREN VAN ELIE ARON COHEN
een geluidswandeling

Een korte wandeling door de binnenstad van Groningen samen met historicus dr. Stefan van der Poel langs plekken die het verhaal van Elie Aron Cohen voor en tijdens de oorlog vertellen. Beginlocatie: Folkingestraat 60.

De podcasts zijn onderdeel van het project Elie Aron Cohen (1909-1993) en het postconcentratiekampsyndroom en medemogelijk gemaakt door het Vfonds.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident