Zoek op de website

Nieuwsbericht

15aprOVCG completeert Scholtenhuistrilogie met Vlucht (3A) en Berechting (3B)

Op 15 april 2015 verschijnen Vlucht en Berechting; de presentatie vindt plaats vanaf 16.00 uur in de Groninger synagoge Folkingestraat in Groningen. Op deze dag is het precies 70 jaar geleden dat de Duitsers van het Scholtenhuis en hun Nederlandse handlangers naar Schiermonnikoog vluchtten. Deze twee boeken vormen het sluitstuk van de wetenschappelijke serie over het Scholtenhuis. Auteur en historica Monique Brinks (1973) verdiepte zich bijna tien jaar in dit onderwerp in opdracht van Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).

Vlucht

Deel 3A, Vlucht, vertelt het verhaal van de vlucht van 123 mensen van het Scholtenhuis – hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst Groningen naar Schiermonnikoog op 15 april 1945.

Vlucht leest als een spannend boek omdat het is geschreven in de vorm van een roman. Dit is echter een roman die geheel op feiten is gebaseerd. Brinks verzamelde in haar research naar dit onderwerp verhalen van betrokkenen en getuigen, die ze combineerde met tal van andere bronnen.

Met groot inlevingsvermogen tekent ze de zes bizarre weken die de Duitsers en hun Nederlandse handlangers op het eiland doorbrachten. Adembenemend is het verslag van de manier waarop het gezelschap uiteindelijk op 31 mei 1945 door een list wordt  teruggebracht naar Groningen.

Achterin het boek staat een volledige verantwoording van alle feiten, een lijst van degenen die mee waren naar Schiermonnikoog, met hun onderlinge verhoudingen, plus unieke historische foto’s.

Het eerste exemplaar van Vlucht zal in ontvangst worden genomen door Herman Kloppenborg jr; zijn vader was de aanjager van eerder genoemde list.

Berechting

Deel 3B, Berechting, gaat verder waar Vlucht eindigt. Brinks vertelt over de berechting van de Duitsers en Nederlanders die op of voor het Scholtenhuis werkzaam waren.

Berechting is een compleet, wetenschappelijk werk over de Bijzondere Rechtspleging in Groningen, met aandacht voor de leefomstandigheden van de politieke delinquenten, hun processen, de rol van psychiatrische rapportages en de veelbesproken gratiegolven die veel straffen aanzienlijk hebben verkort.

Brinks gebruikt niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal dat onder meer aantoont hoe de Politieke Opsporingsdienst en de Canadezen buiten hun boekje gingen bij het zoeken naar de ‘schatten van Schiko’ en bij de behandeling van de gevangenen. Berechting is een relaas van goede bedoelingen en kwalijke fouten in de chaos na de bevrijding.

Het eerste exemplaar van Berechting wordt in ontvangst genomen door prof. dr. Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, die de serie als ‘een zeer belangrijk werk over de Tweede Wereldoorlog in Noord-Nederland’ beschouwt.

Interactieve documentaire

Op deze dag – die door vertegenwoordigers van veel oorlogs- en verzetsinstellingen zal worden bijgewoond – wordt ook de interactieve documentaire ‘Scholtenhuis – het web’ gepresenteerd. Dit is een spin-off van de succesvolle website www.scholtenhuis.nl, speciaal voor het voortgezet onderwijs.

Uitgever:            Profiel bv Bedum

ISBN:                 9789052945774 (3A: 210 pagina's) en 9789052945781 (3B: 188 pagina's)

Prijs:                   € 32,95 per deel

Sponsoren

Vlucht en Berechting zijn mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Provincie Groningen, Gemeente Groningen, GasTerra, Hanzehogeschool Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Je Maintiendrai Fonds, JM van Diepen Stichting, NNZ Industriële Verpakkingen BV, Stichting het Roode of Burgerweeshuis, J. en L. van Giezen, D.A.L. Houwen, D.J. Houwen, L.W. Houwen, Dr. S.T. Keijser, L.G.J. Kroon, Drs. C.J. Maats, A.J. van der Molen, Th.W. Niemeijer, H.J. Piek, Rohem BV: A. Robaard, Drs. R.T. Smid, Wiersum Plantbreeding: M.R. Robaard.

« Terug naar nieuwsoverzicht