Zoek op de website

Nieuwsbericht

02aprOVCG-documentaireserie nu verkrijgbaar op DVD

De succesvolle OVCG-documentaireserie Verhalen uit het Groninger verzet is in zijn geheel opgenomen op de DVD Verzet in de Tweede Wereldoorlog.

De dubbel-DVD Verzet in de Tweede Wereldoorlog toont een bijzondere kijk op 'de helden' van de Tweede Wereldoorlog: de mensen die niet passief toe wilden kijken, maar die in actie kwamen tegen de Duitse bezetter. Met gevaar voor eigen leven en met een ongekende moed.

Verzet in de Tweede Wereldoorlog toont drie unieke Groninger verzetsverhalen

• Op 5 januari 1945 stort de 20-jarige Britse RAF-vliegenier Arthur Clayton neer op Nederlands grondgebied. Het plaatselijke verzet biedt hulp en regelt een valse identiteit en onderdak. Daar blijft hij tot de bevrijding, onopgemerkt door de bezetter.
• Over GeertJan Herder, de kleinzoon van communistisch voorman en politicus Geert Sterringa. Hij gaat op zoek naar de verzetsactiviteiten van zijn opa. Deze wordt op 10 maart 1941 gearresteerd en overlijdt uiteindelijk in concentratiekamp Buchenwald. Kleinzoon Herder komt meer over zijn opa te weten dan hij aanvankelijk had gedacht.
• Siet Tammens is boerendochter en kent van jongs af aan een grote mate van onafhankelijkheid en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als tijdens de bezetting de Jodenvervolging begint, gaat ze hulp bieden. In juni 1944 wordt ze gearresteerd en ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt echter door omstandigheden niet voltrokken. Tammens blikt terug op haar gevangenschap.

De DVD kost 14,95 en is te bestellen via www.bol.com en via www.dewinkelvandenostalgie.nl

« Terug naar nieuwsoverzicht