Zoek op de website

Nieuwsbericht

17febPresentatie lesboek 'Even stilstaan bij een oorlogsmonument in de stad Groningen'

Een bijzondere raadsvergadering vrijdagochtend op het Stadhuis. Leerlingen van groep acht van de Nassauschool in de Oranjewijk namen bezit van de raadszaal en overhandigden aan wethouder Elly Pastoor het lesboek ‘Even stilstaan bij een Oorlogsmonument in de stad Groningen’. Het boekje is samengesteld door Stichting 4 Mei Herdenking Groningen, OVCG en Stichting Bevrijdingsbos.
 

In het boekje staan verhalen over de circa dertig monumenten die de stad rijk is. De bedoeling is dat het materiaal gebruikt wordt in de klas. De Stichting 4 mei hoopt dat het lesmateriaal als gevolg heeft dat meer scholen in de stad monumenten gaan adopteren. De Nassauschool heeft inmiddels een monument geadopteerd. Het gaat om ‘Der Baum’ van Armando.

“Ik vind het heel belangrijk dat wij er bij stil staan”, vertelt één van de leerlingen. “Eén keer per jaar gaan we naar het monument om er rozen te leggen en om een gedicht voor te lezen”. De leerling vindt de aandacht belangrijk. “Mijn opa en oma woonden op een boerderij en hadden tijdens de oorlogsjaren onderduikers. Omdat ze in het buitengebied woonden zijn ze nooit gesnapt en hebben ze het overleefd”. De leerling voegt toe dat het verhalen zijn die regelmatig besproken worden in huiselijke kring. “En met recente oorlogen en conflicten in het Midden-Oosten blijft het een actueel thema”.

« Terug naar nieuwsoverzicht