Project ‘De oorlog in bekendmakingen’ afgerond

21-08-2023

Een oproep om radiotoestellen en fietsen in te leveren. Een waarschuwing voor vergelding bij het plegen van sabotage. Deze bekendmakingen gebruikte de Duitse bezetter in de periode 1940-1945 om de bevolking te informeren over nieuwe besluiten en maatregelen. Dankzij het project ‘De oorlog in bekendmakingen’ zijn afgelopen jaar meer dan duizend van deze aanplakbiljetten gedigitaliseerd. Met de publicatie van de ‘Handreiking Bekendmakingen 1939-1946’ is het project tot een afronding gekomen.

Bekendmakingen, datum onbekend. Fotograaf onbekend, collectie OVCG, Groninger Archieven

Meer dan duizend bekendmakingen worden via infographics (informatieve illustraties) en een digitale kaart gepresenteerd op oorlogsbronnen.nl als onderdeel van het project ‘De oorlog in bekendmakingen’. Hierdoor krijgen we inzicht in de steeds veranderende machtsverhoudingen in Nederland in de periode 1939-1946. De bekendmakingen zijn onder andere gekoppeld aan locaties, gebeurtenissen en personen. De verhalen achter de bekendmakingen komen op deze wijze aan de oppervlakte. Ook laat dit project zien dat bronnen altijd onderdeel uitmaken van een bredere thematische context.

Handreiking Bekendmakingen 1939-1946

Netwerk Oorlogsbronnen, Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en de Groninger Archieven ontwikkelden een handreiking voor alle collectiehouders in Nederland die documenten uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland beheren. Het document biedt collectiebeheerders handvatten voor het identificeren, beschrijven en contextualiseren van deze bijzondere en informatierijke bronnen. Naast achtergrondinformatie bevat het ook praktische adviezen en tips.

Het project ‘De oorlog in bekendmakingen’ is een initiatief van Netwerk Oorlogsbronnen, OVCG en de Groninger Archieven, mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident