Schenking lichtgevende speld

10-11-2022

Het OVCG krijgt regelmatig schenkingen voor haar collectie en deze keer lichten we een interessant object uit. Dit keer letterlijk, want we hebben namelijk een lichtgevende speld gekregen.

Toen de collectiebeheerder van het OVCG, Anne Oostenbrug, de schenking in handen kreeg was ze nieuwsgierig: zou deze speld echt lichtgeven? Na een kleine test onder een donker bureau gaf de speld inderdaad een glow-in-the-dark-achtige gloed. Na wat navraag te hebben gepleegd, bleek dat het licht waarschijnlijk afkomstig is van een laag radium.

De schenker van het object vond de lichtgevende speld in een bak met kralen afkomstig van een weggeefwinkel en besloot het bijzondere object te schenken aan het OVCG. Aan de speld hangt een briefje van de toenmalige eigenaar waarin de functie van de speld wordt omschreven. Deze speld werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt wanneer het ’s avonds donker was op straat. De straatlantaarns waren wegens de verduistering gedoofd, maar door de lichtgevende speld te bevestigen aan de jas kon men toch gezien worden. Na het nodige speurwerk zijn wij er nog niet achter waar deze speld precies voor diende. Wij vragen ons af waarom deze speld daadwerkelijk werd gedragen en of er meer van dit soort spelden in de omloop zijn of dat deze speld uniek is? Mocht iemand het verhaal achter deze speld kennen, dan horen wij dat graag!

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident