Zoek op de website

Nieuwsbericht

26febScholtenhuistrilogie in april voltooid

Op 15 april 2015 verschijnen Vlucht en Berechting: de laatste twee boeken in de wetenschappelijke serie over het Scholtenhuis. Auteur en historica Monique Brinks schreef de boeken in opdracht van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).

Het Scholtenhuis: die statige villa aan de Grote Markt en tijdens de Tweede Wereldoorlog de zetel van de Duitse Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei. De plek waar vele verzetsmensen en onderduikers zijn verhoord en gemarteld, een plek van terreur.

Brinks deed bijna 10 jaar research naar dit onderwerp, resulterend in vier monumentale boeken. De laatste twee boeken en de educatieve onderwijsapplicatie worden gepresenteerd op 15 april in de synagoge aan de Folkingestraat.

In deel 3A, Vlucht, bundelt zij deze kennis met haar inlevingsvermogen. Vlucht leest als een spannend boek omdat het is geschreven als een roman. Een roman die echter geheel gebaseerd is op honderden waargebeurde feiten. Vlucht verhaalt over de vlucht van 123 mensen uit het Scholtenhuis. Op 15 april 1945, tijdens de slag om Groningen, verlieten zij de stad en kwamen terecht op Schiermonnikoog in de hoop dat zij weldra Duitsland zouden bereiken. Zes bizarre weken volgden waarna dit uiterst gemêleerde gezelschap uiteindelijk op 31 mei door middel van een list werd gearresteerd. Achterin het boek vindt u een volledige verantwoording van alle feiten die de revue passeren, een overzicht van alle mensen die mee waren naar Schiermonnikoog met hun onderlinge verhoudingen en een uniek foto-overzicht.

Deel 3B, Berechting, gaat verder waar Vlucht eindigt. Brinks vertelt over de berechting van de Duitsers en Nederlanders die op of voor het Scholtenhuis werkzaam waren. Berechting is een zeer compleet werk over de Bijzondere Rechtspleging in Groningen met aandacht voor de aanloop naar de berechting, de leefomstandigheden van de politieke delinquenten, hun processen en de veel besproken gratiegolven die de meeste straffen aanzienlijk verkortten. Brinks gebruikt niet-eerder gepubliceerd archiefmateriaal dat op schrille wijze aantoont hoe de Politieke Opsporingsdienst en de Canadezen buiten hun boekje gingen in het zoeken naar de ‘schatten van Schiko’ en in de behandeling van de gevangenen. Berechting is een relaas van goede bedoelingen en vele fouten in de chaos van na de bevrijding.

Donderdag 30 april om 20:00 geeft Monique Brinks een lezing in het gebouw van Groninger Archieven, georganiseerd door de vereniging Stad & Lande.

« Terug naar nieuwsoverzicht