Symposium 30 jaar Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

23-05-2022

Van Videodagboek van Anne Frank tot Holocaust Hologram. Hoe kan nieuwe media ingezet worden om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen?

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) vierde onlangs haar dertigjarig jubileum. Hierom organiseert het OVCG op 10 juni aanstaande het symposium Van Videodagboek van Anne Frank tot Holocaust Hologram. Hier zullen sprekers vertellen over de Tweede Wereldoorlog in de hedendaagse maatschappij en welke mogelijkheden nieuwe media ons biedt.

Toen de stichting in 1991 werd opgericht was het doel de herinnering aan de oorlog levend houden en, in het bijzonder, jongeren weerbaar maken en bewust maken van ontwikkelingen in de maatschappij. Dit streven is nog steeds de motor van het OVCG. Maar de manier waarop verhalen worden verteld, is enorm veranderd sinds de jaren ’80. Dit komt door een veranderde maatschappij, waarin andere vragen en vraagstukken centraal komen te staan. Een verschuiving van een meer historische manier van vertellen naar een reflectie op de periode 40-45 met maatschappijkritische onderwerpen.

Maar ook de manier waarop wordt verteld, is volledig anders dan dertig jaar geleden. Hoewel toen al veertig jaar na het begin van de oorlog, was er een grote groep die de oorlog bewust had meegemaakt. Hoe anders is dat nu. Het wegvallen van ooggetuigen is een hedendaags probleem waar iedereen die wil vertellen over de oorlog mee te maken heeft.

Deze ontwikkelingen en de opkomst van moderne technologieën zorgen voor nieuwe manieren om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog levend te houden én een jongere doelgroep te bereiken. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van VR technologieën, Augmented Reality en hologrammen om dit verhaal beter te laten overkomen.

Door sprekers met diverse achtergronden over deze thematiek aan het woord te laten, wordt duidelijk wat nieuwe media kan bieden in de overdracht van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Door deze technologieën kunnen nieuwe doelgroepen bereikt worden en wordt hun kennis vergroot. Door moderne middelen wordt de presentatie van geschiedenis aantrekkelijker en toegankelijker, juist voor groepen minder historisch geïnteresseerd zijn. Daarnaast nodigen we scholieren uit om deel te nemen aan dit symposium. Niet alleen als bezoeker, maar we geven ze ook het woord om hun zienswijze te delen. Dit in combinatie met de mogelijkheid om zelf de nieuwe technologieën te ervaren en te ontdekken, maakt dat het OVCG het dertig jaar bestaan op een inspireerde en prikkelende wijze zal vieren en nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Reserveert u vast in uw agenda? Vrijdag 10 juni van 14.00 tot 18.00 uur.

Aanmelden kan tot 3 juni door te mailen naar A.Selen@groningerarchieven.nl

Programma

13.30-14.00 – Inloop 
14.00-14.10 – Opening door dagvoorzitter Tim Huijgen, samen Annelie, Elco, Elske en Tom

Dr. Tim Huijgen is lerarenopleider en universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij richt zich onder andere op het observeren en bevorderen van historisch denken en redeneren van leerlingen.
Annelie, Elco, Elske en Tom zijn vier middelbare scholieren die graag meepraten en hun visie op dit onderwerp delen.

14.10-14.40 – Roosje Glaser door Paul Holthuis

Dr. Paul Holthuis, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt over de Roosje Glaser Stichting en het onderwijsplatform waarbij wordt gepoogd om leerlingen te laten nadenken over (actuele) maatschappelijke thema’s.

14.40-15.10 – Een oud verhaal in nieuwe media. Waarom toch? door Tom Brink

Tom Brink, hoofd Publicaties & Presentaties van de Anne Frank Stichting, vertelt over de virtuele reconstructie van het Achterhuis en het videodagboek van Anne Frank. Hoe en waarom heeft de Anne Frank stichting nieuwe media ingezet om het verhaal van Anne Frank te vertellen?

15.10 – 15.20 – Reflectie op de eerste bijdragen door Annelie, Elco, Elske en Tom
15.20 – 15.40 – Pauze: koffie, thee en de mogelijkheid middels een VR bril uit te proberen
15.40 – 16.10 – De digitale toekomst van getuigenverhalen: van interviewcollecties tot Holocaust hologrammen door Susan Hogervorst

Dr. Susan Hogervorst is universitair docent Cultuurgeschiedenis aan de Open Universiteit. In samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en het NIOD deed ze onderzoek naar het gebruik van interviews met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in de klas, in musea en online.

16.10 – 16.40 – Bergen Belsen in Augmented Reality door Paul Verschure

Prof. Dr. Paul Verschure is psycholoog en hoogleraar cognitieve wetenschappen aan het Catalan Institute of Advanced Studies (ICREA) en het Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Met zijn collega’s ontwikkelde hij een systeem waarmee men historische plekken toegankelijk kan maken met virtuele en augmented reality technologieen. Dit Future Memory system is in gebruik in onder andere Bergen-Belsen.

16.40 – 16.50 – Afsluiting door dagvoorzitter Tim Huijgen samen met Annelie, Elco, Elske en Tom
16.50 – 18.00 – Borrel en napraten. Wederom mogelijkheid de VR bril uit te proberen.


Mede mogelijk gemaakt door het V-fonds.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2023
Ontwikkeld door Convident