Van Videodagboek van Anne Frank tot Holocaust Hologram. Hoe kan nieuwe media ingezet worden om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen?
Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) bestond in november 2021 dertig jaar. Wegens de coronamaatregelen kon het symposium afgelopen november niet doorgaan. Het is verplaatst naar vrijdag 10 juni 2022.
Toen de stichting in 1991 werd opgericht was het doel de herinnering aan de oorlog levend houden en, in het bijzonder, jongeren weerbaar maken en bewust maken van ontwikkelingen in de maatschappij. Dit streven is nog steeds de motor van het OVCG. Maar de manier waarop verhalen worden verteld, is enorm veranderd sinds de jaren ’80. Dit komt door een veranderde maatschappij, waarin andere vragen en vraagstukken centraal komen te staan. Een verschuiving van een meer historische manier van vertellen naar een reflectie op de periode 40-45 met maatschappijkritische onderwerpen.
Maar ook de manier waarop wordt verteld, is volledig anders dan dertig jaar geleden. Hoewel toen al veertig jaar na het begin van de oorlog, was er een grote groep die de oorlog bewust had meegemaakt. Hoe anders is dat nu. Het wegvallen van ooggetuigen is een hedendaags probleem waar iedereen die wil vertellen over de oorlog mee te maken heeft.
Deze ontwikkelingen en de opkomst van moderne technologieën zorgen voor nieuwe manieren om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog levend te houden én een jongere doelgroep te bereiken. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van VR technologieën, Augmented Reality en hologrammen om dit verhaal beter te laten overkomen.
Door sprekers met diverse achtergronden over deze thematiek aan het woord te laten, wordt duidelijk wat nieuwe media kan bieden in de overdracht van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Door deze technologieën kunnen nieuwe doelgroepen bereikt worden en wordt hun kennis vergroot. Door moderne middelen wordt de presentatie van geschiedenis aantrekkelijker en toegankelijker, juist voor groepen minder historisch geïnteresseerd zijn. Daarnaast nodigen we scholieren uit om deel te nemen aan dit symposium. Niet alleen als bezoeker, maar we geven ze ook het woord om hun zienswijze te delen. Dit in combinatie met de mogelijkheid om zelf de nieuwe technologieën te ervaren en te ontdekken, maakt dat het OVCG het dertig jaar bestaan op een inspireerde en prikkelende wijze zal vieren en nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
Het symposium wordt georganiseerd op vrijdag 10 juni 2022. Reserveert u deze dag vast in uw agenda?
Lees ook het artikel in Erfgoednieuws over het dertigjarig bestaan van het OVCG. Klik op de link of de downloadknop hieronder:
Mede mogelijk gemaakt door het V-fonds.
Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is de opening van de...
Het Mondriaanfonds heeft het projectvoorstel Mobilisatie, accommodatie, repressie en bevrijding. De oorlog in bekendmakingen (1939-1946)...
Het OVCG heeft verschillende soorten leskisten die uitgeleend kunnen worden om geschiedenislessen of andere activiteiten...
In 2019 was gemeente Stadskanaal de gastgemeente waar het OVCG i.s.m. de Groninger Archieven, Stichting...
Het archief van het OVCG is ondergebracht bij de Groninger Archieven. Openbare stukken kunnen daar...
Op 22 november werd voor de tweede keer de Bob Houwen lezing gehouden. De lezing...
Het OVCG heeft ook een behoorlijke collectie voorwerpen. Hierbij valt te denken aan uniformen, helmen,...
Na het grote succes van vorig jaar organiseerde het Noordelijk Scheepvaartmuseum op vrijdag 3 mei...
Wil jij alles weten over de Tweede Wereldoorlog? Wil je erachter komen hoe de oorlog...
In opdracht van het OVCG zijn de afgelopen jaren ook verschillende documentaires gemaakt. Op ons...
Het OVCG heeft een lesbrief gemaakt waarmee leerlingen leren wat propaganda is, en welke doelen...
In de maand november organiseren De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en VRIJDAG Advies in...