Zoek op de website

Nieuwsbericht

30novWebsite virtuele Scholtenhuis wint grote Duitse prijs

Voor de vierde keer is de virtuele reconstructie van het Scholtenhuis, www.scholtenhuis.nl gemaakt in opdracht van Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), in de prijzen gevallen; dit keer zelfs internationaal. De prijs is des te opmerkelijker omdat het een Duitse prijs betreft. Het gaat om de German Design Award 2012. Deze prijs wordt ieder jaar toegekend binnen de twee categorieën communicatie- en objectdesign. Voorwaarde is dat de genomineerden in hun eigen land reeds met een prijs voor het ontwerp bekroond zijn. Uit meer dan 1500 inzendingen is de Scholtenhuis-site uitgeroepen tot één van de vijf winnaars.

Het bestuur van OVCG en de makers van de website hebben grote waardering voor het lef dat de Duitse vakjury heeft getoond door een werk te bekronen dat het regime van de wrede Duitse Sicherheitsdienst zo realistisch weergeeft. De prijs toont aan dat Duitsland hand in eigen boezem durft te steken en het belang van goede documentatie over deze periode erkent en zelfs op de voorgrond plaatst.

Een vertaald citaat uit het juryrapport: “De makers van de website hebben de mogelijkheden van de moderne media slim benut en reconstrueren het Scholtenhuis, dat niet meer bestaat, op multimediale, hedendaagse en aansprekende wijze. Volwassenen en jongeren worden zo aangespoord om zich privé of in het geschiedenisonderwijs met een zo zwaar thema uit de Nederlandse geschiedenis bezig te houden: in ieder opzicht een voortreffelijk project.”

De prijs komt op een bijzonder moment: OVCG heeft namelijk onlangs een subsidie ontvangen voor het vervaardigen van een onderwijsapplicatie bij deze website. Deze educatieve module zal worden vervaardigd door dezelfde makers als die van het virtuele Scholtenhuis. De makers willen vernieuwende technieken als ‘augmented reality’ gaan toepassen binnen de context van het Scholtenhuis om de beklemmende sfeer nog realistischer over te brengen. Naar verwachting zal deze app in 2015 gereed zijn, wanneer ook deel drie Berechting in de wetenschappelijke serie over het Scholtenhuis van OVCG zal verschijnen van de hand van historica Monique Brinks. Brinks werkt momenteel aan deel twee Daders, dat in 2013 uitkomt.

De German Design Award zal op 10 februari worden uitgereikt tijdens een feestelijk gala in de Frankfurter Messe. De overige vier winnaars van de prijs, als ook de twintig zilveren prijswinnaars kunt u bekijken op een online expositie. Tijdens het jaarlijkse congres Ambiente zijn alle winnende ontwerpen te zien op een tentoonstelling van 10 tot en met 13 februari 2012.

http://www.german-design-council.de

« Terug naar nieuwsoverzicht