Zoek op de website

Vrouwenuniform in het OVCG

Erfgoedpartners Groningen schreef in het laatste issue van 'Erfgoed Inzicht' een mooi stuk over een bijzondere schenking die aan het OVCG werd gedaan. Op bladzijde 3 tot en met 6 vindt u het verhaal begeleid met mooi beeldmateriaal!

Dit is hoe medewerker van het OVCG Klaas Niemeijer de bijzondere schenking bescheef:

In de uniformcollectie bevindt zich het  incomplete uniform van een Canadese vrouwelijke militair, behorende tot het  Canadian Women’s  Army Corps (CWAC). Bij inspectie vonden we een wasmerkje met een nummer en de naam Round. Wie had dit uniform ooit gedragen en zou die persoon nog leven?

Na de plaatsing van een zoekadvertentie in het Legion Magazine van het Royal Canadian Legion kwam een verrassende reactie: de draagster was nog in leven! Ze was 95 jaar en woonde nog zelfstandig in Ontario. Ze was minstens zo verrast als wij waren en erg blij dat haar uniform bewaard was gebleven. Haar dochter, waarmee we steeds contact hadden, dacht dat de uniformpet nog bij haar moeder thuis in een schoenendoos lag. Dit bleek het geval te zijn. En natuurlijk moest die pet naar de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen om het uniform aan te vullen.

In juli 2018 kwam een vriendin van haar dochter met haar man naar Nederland en nam de pet mee. De Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen aanvaardde in dankbaarheid de pet, zo’n 74 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog

Download Erfgoed_inzicht_2018_03_def (2).pdf