Het OVCG heeft een uitgebreid archief over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Groningen. Het archief is ondergebracht bij de Groninger Archieven. Het is online te bekijken op hun website: http://www.groningerarchieven.nl
Verzetskaarten
In het archief van het OVCG bevindt zich een unieke collectie verzetskaarten. Het bevat de namen van ongeveer 6000 personen die in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij het verzet in de provincie Groningen. Op de kaarten worden bijvoorbeeld gegevens vermeld over verzetsactiviteiten, contactpersonen, schuilnamen, arrestaties en plaatsen waar men gevangen heeft gezeten.
Voor het verkrijgen van de gegevens op de kaarten zijn heel veel interviews gedaan, waarbij de informatie minstens bij twee contactpersonen is gecheckt. De kaarten zijn ingevuld door Bob Houwen, en later door Ad Mulder.
Documenten
Het OVCG heeft ook een grote collectie documenten over veel verschillende aspecten van de oorlog. We hebben bijvoorbeeld gedetailleerde verslagen over verzetsgroepen en verzetsactiviteiten in de provincie Groningen. Ook hebben we persoonlijke archieven met bijvoorbeeld dagboeken, brieven, ansichtkaarten, stamkaarten en persoonsbewijzen. Ook hebben we veel informatie over de SS, SD en Wehrmacht in Groningen.
Beeldmateriaal
Onze collectie bevat ook beeldmateriaal. We hebben zo’n 3000 foto’s uit de oorlog. Zo zijn er bijvoorbeeld veel foto’s die gemaakt zijn rond de bevrijding van Groningen. Maar er zijn ook bijzondere beelden van de bezetting terug te vinden.
Daarnaast hebben we ook nog zo’n 500 oorlogsaffiches. Dit zijn bijvoorbeeld propaganda-posters voor de NSB, wervingsposters voor de Arbeidsinzet en posters over de wederopbouw.
Wil jij alles weten over de Tweede Wereldoorlog? Wil je erachter komen hoe de oorlog...
De jaarlijks terugkerende Noordelijke Netwerkdag Oorlogsbronnen vindt dit jaar op donderdag 23 mei in de...
In de maand november organiseren De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en VRIJDAG Advies in...
Op 22 november werd voor de tweede keer de Bob Houwen lezing gehouden. De lezing...
In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten....
Verzet was en is er in vele soorten en maten. Ook de motieven en het...
Sinds 5 mei 2015 is de interactieve documentaire ‘Scholtenhuis – het web’ online toegankelijk via www.scholtenhuis.nl . ‘Het web’...
We stellen graag materiaal beschikbaar voor tentoonstellingen en andere activiteiten. In principe kan al het...
Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het coronavirus (COVID-19) gaat het educatieproject in Stad...
Het OVCG heeft een lesbrief gemaakt waarmee leerlingen leren wat propaganda is, en welke doelen...
Na het grote succes van vorig jaar organiseerde het Noordelijk Scheepvaartmuseum op vrijdag 3 mei...
Het archief van het OVCG is ondergebracht bij de Groninger Archieven. Openbare stukken kunnen daar...