Archieven

Het OVCG heeft een uitgebreid archief over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Groningen. Het archief is ondergebracht bij de Groninger Archieven. Het is online te bekijken op hun website: http://www.groningerarchieven.nl

Verzetskaarten

In het archief van het OVCG bevindt zich  een unieke collectie verzetskaarten. Het bevat de namen van ongeveer 6000 personen die in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij het verzet in de provincie Groningen. Op de kaarten worden bijvoorbeeld gegevens vermeld over verzetsactiviteiten, contactpersonen, schuilnamen, arrestaties en plaatsen waar men gevangen heeft gezeten.

Voor het verkrijgen van de gegevens op de kaarten zijn heel veel interviews gedaan, waarbij de informatie minstens bij twee contactpersonen is gecheckt. De kaarten zijn ingevuld door Bob Houwen, en later door Ad Mulder.

Documenten

Het OVCG heeft ook een grote collectie documenten over veel verschillende aspecten van de oorlog. We hebben bijvoorbeeld gedetailleerde verslagen over verzetsgroepen en verzetsactiviteiten in de provincie Groningen. Ook hebben we persoonlijke archieven met bijvoorbeeld dagboeken, brieven, ansichtkaarten, stamkaarten en persoonsbewijzen. Ook hebben we veel informatie over de SS, SD en Wehrmacht in Groningen.

Beeldmateriaal

Onze collectie bevat ook beeldmateriaal. We hebben zo’n 3000 foto’s uit de oorlog. Zo zijn er bijvoorbeeld veel foto’s die gemaakt zijn rond de bevrijding van Groningen. Maar er zijn ook bijzondere beelden van de bezetting terug te vinden.

Daarnaast hebben we ook nog zo’n 500 oorlogsaffiches. Dit zijn bijvoorbeeld propaganda-posters voor de NSB, wervingsposters voor de Arbeidsinzet en posters over de wederopbouw.

Wellicht vind je dit ook intressant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident