Vergeten slachtoffers? Het lot van patiënten in psychiatrische inrichtingen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Lezing door Dr. Cecile aan de Stegge
Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) organiseert op 14 november 2019 voor de derde keer de Bob Houwenlezing. Deze lezing, genoemd naar een voormalige Groningse verzetsstrijder en oprichter van het OVCG, wordt jaarlijks rondom de oprichtingsdag van de stichting gehouden en staat in het teken van oorlog en verzet.
De derde Bob Houwenlezing heeft als titel: ‘Vergeten slachtoffers? Het lot van patiënten in psychiatrische inrichtingen tijdens Tweede Wereldoorlog’ en wordt dit jaar gegeven door dr. Cecile aan de Stegge (1957). In haar betoog behandelt zij het lot van psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de hand van haar onderzoek naar de gebeurtenissen in de psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve te Den Dolder tijdens de Duitse bezetting. Hoe kwam het dat deze inrichting door de NSB werd overgenomen en wat was het gevolg van die overname? Daarnaast gaat Aan de Stegge in op de situatie in andere instellingen zoals Dennenoord in Zuidlaren en Wagenborgen.
Cecile aan de Stegge richt sinds enkele jaren haar onderzoek op de lotgevallen van zowel Joodse als niet-Joodse psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tevens werkt ze als docent/onderzoeker bij het Lectoraat ‘Verpleegkundige Intramurale Ouderenzorg’ van de Hogeschool Leiden.
Met deze jaarlijkse lezing wil het OVCG enerzijds de herinnering aan de oorlog levend houden en anderzijds het publiek stimuleren om na te denken over leven in vrede en vrijheid in de eigen leefomgeving en in de wereld. Of, om Bob Houwen te parafraseren, ‘Het is zaak dat de geschiedenis van de jaren 1940-1945 doorgegeven wordt en dat mensen daardoor gesterkt en bemoedigd mogen worden om geestelijk weerbaar te zijn of te worden.’ Deze boodschap heeft ook in de huidige tijd niets aan kracht verloren.
Op 22 november werd voor de tweede keer de Bob Houwen lezing gehouden. De lezing...
De eerste Bob Houwenlezing was op 29 november 2017. Prof. dr. Doeko Bosscher sprak over...