Op de vlucht voor de bevrijders

Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is de opening van de tentoonstelling uitgesteld. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie rondom de tentoonstelling.
Update: De tentoonstelling in Groningen wordt uitgesteld. In Zoutkamp is de tentoonstelling dit jaar wel te zien, zodra het Visserijmuseum haar deuren weer mag openen. Wanneer de tentoonstelling op Schiermonnikoog te zien is, is nog niet bekend.

De vlucht van de Sicherheitsdienst (SD) van het Scholtenhuis naar Schiermonnikoog in april 1945.

In het jaar 2020 zou er uitgebreid stil worden gestaan bij het feit dat wij 75 jaar in vrijheid leven. Helaas hebben de activiteiten dit jaar niet plaats kunnen vinden in verband met de Corona-maatregelen. Iconische verhalen vormen de rode draad van het programma. Het verhaal van de vlucht van de SD is een van de vele aangrijpende verhalen die in 2020 verteld zou worden.

Terwijl de Groningers in april 1945 hun Canadese helden verwelkomden, vluchtte een groep Duitsers en Nederlandse collaborateurs naar Schiermonnikoog. Deze groep bestond uit Duitsers, werkzaam bij de Sicherheitsdienst (SD) of Sicherheitspolizei (SiPo), als ook Nederlandse collaborateurs. Halverwege april verlieten zij hun hoofdkwartier aan de Grote Markt in Groningen, het beruchte Scholtenhuis. Daarna vluchtten ze via Zoutkamp naar Schiermonnikoog, in een poging om Borkum te bereiken. Op Schiermonnikoog bevonden zich op dat moment ook een paar honderd Duitse Wehrmacht-soldaten. De kleinere groep Duitse SD- en SiPo-medewerkers en Nederlandse handlangers werd op 31 mei 1945 met een list naar de wal gelokt en in Zoutkamp gearresteerd. De laatste Duitse Wehrmacht-soldaten verlieten het eiland pas op 11 juni 1945. Toen was Schiermonnikoog als laatste stukje Nederland eindelijk bevrijd.

Het OVCG gaat in samenwerking met diverse partijen dit verhaal vertellen middels tentoonstellingen in de stad Groningen, Zoutkamp en op Schiermonnikoog. Daarnaast wordt er een randprogrammering ontwikkeld, die onder andere bestaat uit boot- en wandeltochten langs sporen uit het oorlogsverleden.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het V-fonds en de provincie Groningen.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident