De vrouwenmars van Westerbork

De reizende tentoonstelling zal in ieder geval tot 28 april niet te bezoeken zijn doordat de instellingen hun deuren hebben gesloten in verband met het Coronavirus (COVID-19).

Een reizende tentoonstelling over een groep vrouwelijke politieke gevangenen uit Westerbork, op weg naar de bevrijding.

In het jaar 2020 wordt uitgebreid stil gestaan bij het feit dat wij 75 jaar in vrijheid leven. Het provinciale programma in Groningen begint zijn definitieve vorm te krijgen. Iconische verhalen vormen de rode draad van het programma. Het verhaal van de vrouwenmars is hier één van.

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

Het OVCG heeft in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (HcKW) en andere samenwerkingspartners een tentoonstelling over de vrouwenmars samengesteld, waarbij aandacht is voor de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Daarnaast wordt er een interessante randprogrammering georganiseerd, onder meer een fiets/wandelroute door Drenthe en Groningen. Dit is dezelfde route die de groep vrouwen 75 jaar geleden heeft afgelegd.

Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet is een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier zijn in vitrines één of meerdere overalls te zien en is, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen. De locaties zijn Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Drents Archief in Assen, de Groninger Archieven in Groningen en verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk. De exposities zijn te zien van 3 maart tot en met 28 augustus.

Niet alleen door de verhalen van de vrouwen achter de overalls te vertellen, wordt het verhaal van de vrouwenmars doorgegeven, er is ook een podcast beschikbaar. Deze auditieve beleving neemt de luisteraar mee langs de route aan de hand van de ervaringen van de vrouwen. Kijk voor meer informatie over de podcast op de website van de Verhalen van Groningen.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2020
Ontwikkeld door Convident