De vrouwenmars van Westerbork – project in 2020

Een reizende tentoonstelling over een groep vrouwelijke politieke gevangenen uit Westerbork, op weg naar de bevrijding.

In het jaar 2020 wordt uitgebreid stil gestaan bij het feit dat wij 75 jaar in vrijheid leven. Het provinciale programma in Groningen begint zijn definitieve vorm te krijgen. Iconische verhalen vormen de rode draad van het programma. Het verhaal van de vrouwenmars is hier één van.

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

Het OVCG gaat in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (HcKW) en andere samenwerkingspartners een tentoonstelling over de vrouwenmars samenstellen, waarbij aandacht is voor de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Daarnaast wordt er een interessante randprogrammering georganiseerd, onder meer een fiets/wandelroute door Drenthe en Groningen. Dit is dezelfde route die de groep vrouwen 75 jaar geleden heeft afgelegd.

Wordt vervolgd.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2020
Ontwikkeld door Convident