In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.
In 2021 werd de Vrouwenmars georganiseerd door de Tocht om de Noord in opdracht van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Het was een initiatief in het kader van 75 jaar bevrijding.
Dit jaar hebben Rixt van Gosliga en Janneke Cazemier, deelnemers van de tocht in 2021, het initiatief genomen om de Vrouwenmars opnieuw te organiseren en zijn in gesprek met het OVCG gegaan. Het OVCG was heel erg enthousiast over het idee. De intentie is om de mars jaarlijks te organiseren.
De wandeltocht werd in 2021 gelopen vanaf Kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. De wandelaars werd onderweg verteld over de belevenissen van de vrouwen tijdens de mars in april 1945.
Dit jaar wordt het tweede deel van de route gelopen, namelijk van het Huis van Bewaring in Groningen naar Grijpskerk, waar de vrouwen in 1945 vrijgelaten werden. De Vrouwenmars is dit jaar eenvoudiger van opzet. Dit betekent onder andere dat de verhalen van toen niet worden uitgebeeld, maar worden toegevoegd aan de routebeschrijving.
Informatie:
– De wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 9 april.
– Afstand 25 km + 1 km naar het station in Grijpskerk
– Verzamelen bij het Huis van Bewaring tussen 08.05-8.30
– Start om 8.30 met o.a. het oplezen van de namen
– Er kunnen ook nu weer maximaal 116 vrouwen meelopen.
– Vanaf 8 maart kun je je definitief opgeven via het inschrijfformulier.
Eerdere activiteiten rondom de vrouwenmars:
In 2020 heeft het OVCG in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (HcKW) en andere samenwerkingspartners een tentoonstelling over de vrouwenmars samengesteld, waarbij aandacht is voor de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet was in 2020 een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier waren in vitrines één of meerdere overalls te zien en was, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen.
Het verhaal achter vrouwenmars wordt niet alleen doorgegeven door de verhalen van de vrouwen achter de overalls te vertellen; er is ook een podcast beschikbaar. Deze auditieve beleving neemt de luisteraar mee langs de route aan de hand van de ervaringen van de vrouwen. De podcast is hier te beluisteren:
In september 2021 werd er een wandeldag georganiseerd, in samenwerking met Tocht om de Noord. Deze wandeldag volgde een deel van de route van de vrouwenmars, van Westerbork tot aan Groningen.
Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het V-fonds en de provincie Groningen.
Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is de opening van de...
In het jaar 2020 wordt uitgebreid stil gestaan bij het feit dat wij 75 jaar...