Zoek op de website

Scholtenhuis.nl: virtuele reconstructie en interactieve documentaire

OVCG heeft de afgelopen jaren unieke projecten opgezet. Het meest omvangrijke was de virtuele en driedimensionale reconstructie van het Scholtenhuis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Scholtenhuis hoofdkwartier van de SD in Groningen.

Voor de reconstructie is gebruik gemaakt van originele plattegronden, blauwdrukken, interviews met getuigen, foto- en filmmateriaal, documenten en archiefonderzoek.

De bedoeling is om de gebruiker te laten zien hoe het Scholtenhuis er in de oorlog van binnen uitzag.

Daartoe zijn de ruimten in het Scholtenhuis zo realistisch mogelijk nagemaakt. Door middel van animaties en verfilmde scènes wordt informatie gegeven over wat zich in het gebouw tijdens de Duitse bezetting heeft afgespeeld.

Deze geschiedenis wordt invoelbaar gemaakt, op integere wijze.

Prijzen

Het project werd bekroond met de Gouden Reiger in het kader van het Keying into the Brainmediafestival, die op 7 december 2009 in Amsterdam werd uitgereikt. Dit is de prijs voor de beste interactieve en audiovisuele website.

Verder ontving de website de Geschiedenis Online Prijs 2010 van het Historisch Nieuwsblad voor de beste geschiedeniswebsite van Nederland.

Tevens  viel de website ook internationaal in de prijzen. Het won de derde plek bij de European Design Awards van 2010 en de German Design Award (gold) 2012.

Interactieve documentaire voor het onderwijs

Meer informatie over het educatieve interactieve documentaire kunt u hier lezen.

Teasers interactieve documentaire en scholtenhuis.nl

Presentatie en toelichting scholtenhuis.nl