Zoek op de website

Documentaireserie Bevrijders van Groningen

In navolging op het succes van het documentairedrieluik Verhalen uit het Groninger Verzet heeft OVCG een nieuwe serie in 2013 geproduceerd, ditmaal over de bevrijders van Groningen.

Het zijn niet enkel verhalen van hun bevrijdingstocht, maar we willen vooral laten zien hoe de oorlog hun (familie)leven blijvend heeft veranderd.

Wie waren zij? Wat bewoog hen om te vechten voor de vrijheid in een vreemd land? Hoe kijken zij hierop terug? Door ook hun familieleden (kinderen) te betrekken in de documentaires, willen wij laten zien dat de oorlog geen afgesloten hoofdstuk is, maar een episode die een blijvende plek heeft gekregen in familiegeschiedenissen.

De volgende drie documentaires zijn tot stand gekomen:
 

Broederschap. Fred en Stanley Butterworth

Fred en zijn twee jaar jongere broer Stanley Butterworth groeiden op in het Canadese Winnipeg.

Ze waren onafscheidelijk, samen bezochten ze ijshockeywedstrijden en liepen een krantenwijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de levensloop van beide broers nog steeds parallel: beiden besloten vrijwillig het leger in te gaan en te vechten voor de bevrijding van West-Europa.

Na een intensieve militaire training in 1943 bereikten ze in september 1944 het Europese vasteland. Maar in de stad Groningen, locatie Paterswoldseweg, werd hun bruierschap blijvend verbroken.

OVCG neemt Stanley Butterworth terug op zijn bevrijdingstocht en we staan nadrukkelijk stil bij zijn ervaringen in Groningen. Wat bewoog hem en zijn broer om te gaan vechten voor de vrijheid van verre landen, en Groningen in het bijzonder?

Zijn verhaal zal geïllustreerd worden middels bijzonder fotomateriaal en filmmateriaal van het GAVA en Fort Garry Horse, de Canadese legereenheid van beide broers, die in 2012 100 jaar bestond.
 

Vergeten bevrijder: Edward Szczerbinski

De Poolse Edward Szczerbinski was in 1945 marconist op een tank en hielp bij de bevrijding van Ter Apel en Bourtange.

Hij maakte deel uit van de 2e Compagnie van het 2e Pantserregiment.

Polen hebben in de Tweede Wereldoorlog hun leven gewaagd om 'ons' te bevrijden, maar waren daarna in veel gevallen niet meer in hun vaderland welkom, vanwege de communistische overheersing.

Velen konden niet naar hun geboorteland terug en zijn geëmigreerd naar Canada of Engeland. Enkelen zijn in Nederland gebleven, waaronder ook Szczerbinski. Zij werden door hun vaderland aan hun lot overgelaten.

OVCG neemt Szczerbinski terug op zijn bevrijdingstocht en we staan nadrukkelijk stil bij zijn ervaringen in Groningen.

Wat bewoog hem om te gaan vechten voor de vrijheid in verre landen, en Groningen in het bijzonder?

Bevrijdingskinderen

De Canadese bevrijdingskinderen worden ze genoemd. Ruim een jaar na de bevrijding kwamen ze ter wereld.

De Canadese vader was toen vaak al gevlogen. Zodat veel van de nu meer dan 65-jarigen opgroeiden zonder vader. Hans Spiering is zo’n bevrijdingskind.

Hij is in april 1946 in de stad Groningen geboren. In tegenstelling tot vele anderen, slaagde hij erin om vader Arvi Metsala terug te vinden in Canada. Hij ontmoette ook zijn Canadese halfzus Margaret Metsala. 

Met zijn tweeën vertellen ze het verhaal van hun families, die meer dan 65 jaar na de bevrijding nauwer verbonden zijn dan ooit tevoren.

Ze reconstrueren de laatste oorlogsdagen van hun vader in Woldendorp en Fiemel. 

Bijzonder beeldmateriaal over de bevrijding van Groningen en Hans’ zoektocht naar zijn Canadese vader zal worden getoond. Beide kinderen vertellen het leven van hun inmiddels overleden vader.

Nu ook op DVD

De drie documentaires zijn ook uitgebracht op de DVD Verhalen van de bevrijding. Getuigenissen uit het laatste oorlogsjaar.


Deze kunt u voor € 14,95 bestellen via bol.com of www.dewinkelvandenostalgie.nl

Hieronder kunt u een fotoreportage bekijken van de opnamedagen met Hans Spiering en Margaret Metsala over hun vader Arvi Metsala. Copyright 2012 Marius Kluin.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Financiƫring

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis van de Groninger Cultuur, vfonds, Gebroeders Hessefonds en het J.B. Scholtenfonds.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de BankGiro Loterij en Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.