Zoek op de website

Documentaireserie Verhalen uit het Groninger Verzet

In 2011 is OVCG gestart met het documentaireproject Verhalen uit het Groninger Verzet. Hiervoor werd samengewerkt met een team van bevlogen documentairemakers: Bettie Jongejan, Goert Giltaij, Ina Spijk, Liefke Knol en Eugène van den Bosch.

Inhoud:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtten de zorgen van veel mensen zich vooral op de eigen directe omgeving, met name het eigen gezin. Grootste vraag was: ‘Hoe komen wij veilig door deze ellende?’

Mensen pasten zich aan en hielden zich gedeisd, ook al waren ze het niet eens met veel dingen die ze om zich heen zagen gebeuren.

Toch waren er ook mensen die niet passief wilden toekijken. Zij kwamen in verzet, met gevaar voor en soms ten koste van eigen leven.

Iets in deze mensen was sterker dan hun angst. Hun geloof in God? In een ideologie? In de goedheid van de mens? Wat de innerlijke overtuiging van deze mensen ook was, verzet was voor hen geen keuze: ze konden niet anders.

De hoofdpersonen in deze aflevering volgden in de oorlog de stem van hun geweten en ook na die tijd bleven ze dat doen. De oorlog heeft hun leven blijvend beïnvloed.

De volgende drie unieke Groninger verzetsverhalen zijn gerealiseerd:

Sprong in het duister

Op 5 januari 1945 stort de 20-jarige Britse RAF-vliegenier Arthur Clayton neer op Nederlands grondgebied.

Het plaatselijke verzet biedt hulp en regelt een valse identiteit en onderdak. Daar blijft hij tot de bevrijding, onopgemerkt door de bezetter.

Wie was mijn opa Geert Sterringa?

GeertJan Herder is de kleinzoon van communistisch voorman en politicus Geert Sterringa. Hij gaat op zoek naar de verzetsactiviteiten van zijn opa.

Deze wordt op 10 maart 1941 gearresteerd en overlijdt uiteindelijk in concentratiekamp Buchenwald. Kleinzoon Herder komt meer over zijn opa te weten dan hij aanvankelijk had gedacht.

Siet Tammens - verzetsvrouw

Siet Tammens is boerendochter en kent van jongs af aan een grote mate van onafhankelijkheid en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als tijdens de bezetting de Jodenvervolging begint, gaat ze hulp bieden.

In juni 1944 wordt ze gearresteerd en ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt echter door omstandigheden niet voltrokken. Tammens blikt terug op haar gevangenschap.

Tv-uitzending

De afleveringen zijn verschenen op TV Noord in het najaar van 2012. Bettie Jongejan en Siet Gravendaal hebben live in de studio een toelichting gegevens over de films en over de betekenis van verzet.
 

Nu ook op DVD

De drie documentaires zijn ook uitgebracht op de DVD Verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Deze kunt u voor € 14,95 bestellen via bol.com of www.dewinkelvandenostalgie.nl

Bekijk hieronder de trailer:
 

Presentatie documentairedrieluik op 7 november 2011

Openingsspeech door Bettie Jongejan, coördinator van OVCG
Openingsspeech door Bettie Jongejan, coördinator van OVCG