Educatieproject: Tweede Wereldoorlog dichterbij in de provincie

Het OVCG organiseert elk jaar in samenwerking met de Groninger Archieven het educatieproject “Tweede Wereldoorlog dichterbij” in een gastgemeente in de provincie. In 2019 is dat de gemeente Stadskanaal. Het is een project voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit de gastgemeente.

In het onderwijs over de Tweede Wereldoorlog krijgen nationale thema’s vaak de aandacht. Voor kinderen wordt het steeds moeilijker om zich hierbij een beeld te vormen. Met ons project geven we aandacht aan de lokale en persoonlijke verhalen uit de gastgemeente. Ook maken de kinderen kennis met het oorlogserfgoed dat dichtbij huis te vinden is en gaan zo met andere ogen naar de stad kijken. Het brengt de Tweede Wereldoorlog dichterbij en maakt de kinderen bewust van de impact die de oorlog op hun eigen leefomgeving heeft gehad.

De scholen volgen op een locatie in de gemeente een ochtendprogramma dat bestaat uit vier delen:

  • Er is een gesprek met een ooggetuige. Hiervoor wordt altijd geprobeerd iemand uit de gastgemeente te vinden die daar de oorlog heeft meegemaakt. Zij vertellen hun eigen verhaal aan de kinderen. Daarna kunnen de leerlingen vragen stellen over hoe het was om tijdens de oorlog te leven.
  • Er is een tentoonstelling die verschillende thema’s van de oorlog laat zien, zoals: dagelijks leven, verzet, jodenvervolging, collaboratie en bevrijding. Met bijzondere objecten en documenten is er aandacht voor lokale verhalen.
  • Een film. Er zijn unieke filmbeelden van Groningen tijdens de oorlog, die toegelicht worden door een medewerker. Als er ook nog plaatselijk beeldmateriaal te vinden is, wordt het toegevoegd.
  • Een wandeling. De leerlingen bezoeken plaatsen in de gemeente die aan de oorlog herinneren. Bijvoorbeeld oorlogsmonumenten, huizen van verzetsstrijders of voormalige Joodse inwoners of plaatsen waar gevochten is of een vliegtuig neergestort is.             

Na het ochtendprogramma ontvangen de leerlingen een lesbrief, die ze later op school nog kunnen behandelen. Deze lesbrief gaat in op de lokale oorlogsgeschiedenis.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident