Educatieproject: Tweede Wereldoorlog dichterbij in de stad

Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het coronavirus (COVID-19) gaat het educatieproject in Stad in maart/april 2020 niet door.

Het OVCG organiseert elk jaar het educatieproject “Tweede Wereldoorlog dichterbij” in de stad Groningen. Het is een project voor leerlingen van  groepen 7 en 8 van de basisschool.

In het onderwijs over de Tweede Wereldoorlog krijgen nationale thema’s vaak de aandacht. Voor kinderen wordt het steeds moeilijker om zich hierbij een beeld te vormen. Met ons project geven we aandacht aan de lokale en persoonlijke verhalen uit de stad en de provincie Groningen. Ook maken de kinderen kennis met het oorlogserfgoed dat dichtbij huis te vinden is en gaan zo met andere ogen naar de stad kijken. Het brengt de Tweede Wereldoorlog dichterbij en maakt de kinderen bewust van de impact die de oorlog op hun eigen leefomgeving heeft gehad.

Voor de uitvoering van het project komen de scholen een ochtend naar de Groninger Archieven. Het programma op die ochtend bestaat uit vier onderdelen:

  • Een gesprek met een ooggetuige. De kinderen horen het verhaal van iemand die de oorlog zelf heeft meegemaakt en krijgen de mogelijkheid ook zelf vragen te stellen.
  • De tentoonstelling. Medewerkers geven uitleg bij vitrines met bijzondere objecten en documenten. De vitrines behandelen verschillende thema’s, zoals: dagelijks leven, verzet, jodenvervolging, collaboratie en bevrijding.
  • Een film. Er zijn unieke filmbeelden van Groningen tijdens de oorlog, die ook toegelicht worden door een medewerker.
  • Wandeling door de stad. De kinderen gaan verschillende plekken in de stad bezoeken, die aan de oorlog herinneren.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2021
Ontwikkeld door Convident