Educatieproject: Tweede Wereldoorlog dichterbij in de stad

Doelgroep: groep 7-8
Lesperiode: april
Kosten: gratis
Lesdoelen: kinderen met andere ogen naar de eigen stad laten kijken en hen bewust te maken van de invloed die de oorlog op hun eigen leefomgeving heeft gehad
Kerndoelen: 47,51-53 en 56
Tijdvakken De Rooij: 9
Locatie: stad Groningen
Boekingen: vereist
Contactpersoon: Anna van der Molen en Rixt Zuidema

Lesmateriaal bij Tweede Wereldoorlog digitaal dichterbij, 2021. Foto Anna van der Molen

De oorlog was heel erg dichtbij. In je eigen stad, wijk en zelfs in je straat. Dat willen het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en de Groninger Archieven laten zien met het project Tweede Wereldoorlog digitaal dichterbij.

In 2022 bieden wij ons jaarlijkse educatieproject Tweede Wereldoorlog digitaal én interactief aan voor alle leerlingen van groep 7 en 8 in de stad Groningen. Hierin wordt onder meer het indrukwekkende oorlogsverhaal van de 85-jarige Joodse Bartha verteld. Zij overleefde meerdere kampen. Ook zijn de tentoonstelling Van helm tot bevrijdingsrokje en een unieke film over de oorlog in Groningen digitaal te bekijken. Bovendien bieden we een wandeling aan langs onopvallende Groningse oorlogsmonumenten.

Digitaal en actief

Dit jaar duiken de kinderen digitaal in de geschiedenis van Groningen tijdens de oorlog en gaan ze zelf actief aan de slag! Zo schrijven ze een brief naar Bartha, worden ze tentoonstellingsmaker, maken ze een Vrijheidsvlog én ontwerpen ze hun eigen oorlogsmonument. 

Het project wordt uitgevoerd in de klas door de docenten zelf. Het digitale lesprogramma is beschikbaar binnen een beveiligde omgeving van de Groninger Archieven/OVCG.

Still uit film met de 85-jarige Bartha, 2021

Mede mogelijk gemaakt door steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2023
Ontwikkeld door Convident