Educatieve leskisten

Het OVCG heeft verschillende soorten leskisten die uitgeleend kunnen worden om geschiedenislessen of andere activiteiten te ondersteunen. In de kisten zitten originele objecten die de nieuwsgierigheid prikkelen en de beleving tastbaar maken.

Leskisten over de Tweede Wereldoorlog

De leskisten over de Tweede Wereldoorlog zijn geschikt voor de groepen 7/8 van de basisschool. Er zijn 5 leskisten die elk een verschillend thema behandelen. Deze thema’s zijn: Propaganda, Collaboratie, Jodenvervolging, Verzet en Dagelijks leven.
Elke kist bevat tien tot twaalf bronnen met bijbehorende opdrachten en een introductievideo. 
Door alle zintuigen bij de les te betrekken ervaren kinderen hoe “echt” de oorlog was. Ze kunnen een jurk van parachutestof, een vals persoonsbewijs of een lepel uit een concentratiekamp zien en aanraken.

Leskist Jeuden in Grunn

De leskist “Jeuden in Grunn” is bedoeld voor de groepen  7/8 van de basisschool. Het doel van deze leskist is het kennismaken met de Joodse levenswijze, religie en gebruiken. De kist wil de nadruk leggen op Joods leven en de vaak onbewuste automatische associatie van het Jodendom met de Tweede Wereldoorlog verminderen. Voor 1940 was de Joodse gemeenschap in de provincie een levendig en geïntegreerd onderdeel van de maatschappij. Leerlingen komen te weten welke rol de Joodse gemeenschap in hun woonplaats heeft gespeeld en gaan op onderzoek uit naar wat er nu nog zichtbaar is van die Joodse gemeenschap.

De leskist is samengesteld met voorwerpen die een belangrijke rol spelen in het leven van Joden. De kist bevat ongeveer 20 voorwerpen die verschillende onderwerpen in beeld brengen. Er zijn authentieke voorwerpen, zoals een keppel, een challekleedje, een menora, een Joodse agenda en nog veel meer.

Reminiscentiekist

Het OVCG heeft ook een Reminiscentiekist. Reminiscentie is het oproepen van herinneringen en het terugblikken naar vroeger, waarbij de nadruk ligt op positieve herinneringen. De Reminiscentiekist is speciaal samengesteld voor activiteiten met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt.

Ondanks het feit dat de Tweede Wereldoorlog voor velen geen gemakkelijk onderwerp is, zijn er veel ouderen die hier wel over willen praten. Het materiaal uit de kist kan hen helpen herinneringen op te halen en erover te praten.

De kist bevat filmmateriaal, muziek en voorwerpen uit de oorlogstijd. Geen confronterende zaken, maar voor allen herkenbare objecten uit het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: Persoonsbewijzen, amateurtabak, surrogaatkoffie, voedselbonnen, illegale kranten, een knijpkat, een carbidlamp en een Canadese baret.
Daarnaast bevat de kist een serie foto’s van bekende plaatsen in de provincie Groningen tijdens de bezetting en rond de bevrijding. 

Uitlenen

Als u een of meerdere leskisten wilt lenen kunt u contact opnemen met de coördinator van het OVCG , telefonisch of per mail.
Er zijn geen kosten verbonden aan het lenen van de kisten, wel dient u €50,- borg te betalen. Verder wordt er een bruikleenovereenkomst gemaakt, waarna de kist voor een bepaalde periode uitgeleend wordt.
Het wordt aanbevolen op tijd een kist te reserveren.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident