Lesbrief: “Dwingend Drukwerk”

Het OVCG heeft een lesbrief gemaakt waarmee leerlingen leren wat propaganda is, en welke doelen hiermee bereikt worden.

In de samenleving kun je op veel verschillende manieren beïnvloed worden. Propaganda is hier één van. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de nazi-propaganda bijzonder effectief. Maar ook tegenwoordig is het gebruik van propaganda nog zeer actueel, al is het niet altijd even eenvoudig te herkennen.  

De lesbrief “Dwingend Drukwerk” maakt leerlingen bewust van de wijze waarop propaganda werkt, zodat ze dit in de toekomst kunnen herkennen. Daarnaast leren ze de propaganda te ‘lezen’ door te kijken naar hoe de boodschap verpakt is, het gebruik van kleuren, letters en stijlmiddelen.

De doelgroep is VMBO, maar de onderbouw van HAVO en VWO kan ook deelnemen aan het project. Iedere leerling ontvangt een full-colour lesbrief van 16 pagina’s.De docent krijgt daarnaast een duidelijke docentenhandleiding met lessuggesties. In 1 à 2 lessen leren de leerlingen met de lesbrief op heldere en aansprekende wijze wat propaganda is.

Heeft u interesse in deze lesbrief? Via onderstaande link kunt u zowel de lesbrief als de docentenhandleiding downloaden. Wilt u de lesbrief op papier ontvangen? Neem dan contact op met het OVCG via info@ovcg.nl.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident