Verzet was en is er in vele soorten en maten. Ook de motieven en het moment waarop mensen in verzet komen verschillen. Deze lesbrief wil deze verschillen laten zien en een verbinding leggen tussen het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en hedendaags verzet. Een interessante vraag is: Wat zou jij doen?
Uit de archieven van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen blijkt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar duizend Groningers in de stad en de provincie in verzet kwamen tegen de Duitse onderdrukkers. Deze verzetsdaden bestonden bijvoorbeeld uit het helpen van onderduikers, het verspreiden van pamfletten en krantjes, het plegen van overvallen en het saboteren van treinrails. Het waren zowel grote als kleine daden van verzet. Als gevolg hiervan verloren sommige verzetsstrijders hun leven.
Tegenwoordig is er ook nog verzet. In de wereld zijn bijvoorbeeld veel regimes die op een dictatoriale manier regeren, waar de mensen niet mogen stemmen en geen vrijheid van meningsuiting hebben. Daarnaast zijn er ook mensen die zelf willen bepalen hoe hun leven eruit ziet en daarvoor tegen de normen van hun omgeving in moeten gaan. Dit is weer een hele andere manier van verzet, maar niet minder moeilijk. Kortom, verzet is van alle tijden en vindt voortdurend plaats.
De lesbrief ‘Voortdurend Verzet’ is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en is specifiek gericht op stad en provincie Groningen.
Heeft u interesse in deze lesbrief? Via onderstaande link kunt u de lesbrief downloaden. Wilt u de lesbrief op papier ontvangen? Neem dan contact op met het OVCG via info@ovcg.nl.
In het kader van het Jaar van het Verzet in 2018 heeft het OVCG met...